Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vynikající bruntálský fotograf a dokumentarista Stanislav Novák by se dožil 100 let

Bruntál |  | Regionální zprávy POLAR

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Právě otevřená výstava na venkovních panelech v centru města připomíná část jeho rozsáhlé tvorby.

Dita Dulovcová, autorka výstavy: „Obrovské množství fotografií. Jeho záběr fotografický byl nesmírně široký a to, co jsme vybrali na tuhle výstavu, jsou asi nejzajímavější fotografie, které se budou lidem líbit. Jsou to proměny ulic od 50. let do 70. let, v době, kdy tady pan Novák aktivně fotografoval.“
Radek Zatloukal (PRO ZMĚNU), místostarosta Bruntálu: „Pro mě osobně, jen co jsem si tak lehce tady prošel, to má význam v tom, že jsem si tak lehce zavzpomínal na věci minulé a zjistil jsem, že už jsem pěkně starej."

Jen málokdo z bruntálských pamětníků si na práci Standy Nováka nepamatuje. Připomínají ji také staré výtisky novin Vpřed nebo Náš domov.

Vlasta Patíková, bývalá šéfredaktorka Vpředu: „Musím říct, že to byl kolega jak v zaměstnání, tak kolega takový rodinný. A takový byl celý Standa. Takže na něho ráda vzpomínám." 

Díky rozsáhlému archivu, který dnes vlastní jeho dcera Jana jsou zaznamenány proměny ulic města, domů i mnoho společenských událostí.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: "Tak určitě není špatné si občas připomenout. Připomenout si od 50. let do 80. let, jak se Bruntál vyvíjel. Jak Bruntál vypadal, jak vypadá dokonce i teď. Ty proměny jsou opravdu velké a lidi by si to měli uvědomit." 

Fotografie na výstavě mají svůj význam i pro mladší diváky, kterým připomenou, jak velkým vývojem prošla tvář města za poslední desetiletí.

Nahlásit chybu


K tématu

Soukromá Základní škola Amos oslavila 30 let od svého založení jako unikátního modelu vzdělávání v Bruntále

5. ledna 2024 14:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Soukromá základní škola Amos byla v Bruntále založena v roce 1993 jako jeden z prvních takových unikátních projektů v kraji. Nyní slaví 30 let existence, za kterou vychovala 5 generací žáků prvního stupně Základní školy. Na oslavu tohoto výročí si přizvala rodiče, učitele i žáky dalších škol.

Historicky první Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále

14. května 2023 22:29 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhlo historicky vůbec první mezinárodní Mistrovství ČR ve sportu s názvem Nordic Walking. Znalci vědí, že se jedná o chůzi s holemi. Sport vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně rozšiřuje po celém světě. Bruntálského otevřeného mistrovství se účastnilo více než 160 závodníků všech věkových kategorií.

Na Alejové slavnosti v Bruntále ve vítězné Aleji roku 2022 vyhlásil spolek Arnika anketu na příští rok

11. května 2023 15:47 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Lipová alej na Uhlířský vrch v Bruntále s přehledem zvítězila v celostátní anketě Alej roku 2022. Město se rozhodlo u příležitosti odhalení pamětní tabule a vyhlášení ankety na příští rok příští uspořádat alejovou slavnost. Té se účastnili zástupci města i pořádajícího spolku.


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

2. května 2024 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Vynikající bruntálský fotograf a dokumentarista Stanislav Novák by se dožil 100 let
Vydáno 2. dubna 2024 9:34, Bruntál, Karel Soukop
Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Právě otevřená výstava na venkovních panelech v centru města připomíná část jeho rozsáhlé tvorby.

Dita Dulovcová, autorka výstavy: „Obrovské množství fotografií. Jeho záběr fotografický byl nesmírně široký a to, co jsme vybrali na tuhle výstavu, jsou asi nejzajímavější fotografie, které se budou lidem líbit. Jsou to proměny ulic od 50. let do 70. let, v době, kdy tady pan Novák aktivně fotografoval.“
Radek Zatloukal (PRO ZMĚNU), místostarosta Bruntálu: „Pro mě osobně, jen co jsem si tak lehce tady prošel, to má význam v tom, že jsem si tak lehce zavzpomínal na věci minulé a zjistil jsem, že už jsem pěkně starej."

Jen málokdo z bruntálských pamětníků si na práci Standy Nováka nepamatuje. Připomínají ji také staré výtisky novin Vpřed nebo Náš domov.

Vlasta Patíková, bývalá šéfredaktorka Vpředu: „Musím říct, že to byl kolega jak v zaměstnání, tak kolega takový rodinný. A takový byl celý Standa. Takže na něho ráda vzpomínám." 

Díky rozsáhlému archivu, který dnes vlastní jeho dcera Jana jsou zaznamenány proměny ulic města, domů i mnoho společenských událostí.

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: "Tak určitě není špatné si občas připomenout. Připomenout si od 50. let do 80. let, jak se Bruntál vyvíjel. Jak Bruntál vypadal, jak vypadá dokonce i teď. Ty proměny jsou opravdu velké a lidi by si to měli uvědomit." 

Fotografie na výstavě mají svůj význam i pro mladší diváky, kterým připomenou, jak velkým vývojem prošla tvář města za poslední desetiletí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042362/vynikajici-bruntalsky-fotograf-a-dokumentarista-stanislav-novak-by-se-dozil-100-let