Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mládežníci z různých zemí EU na Jablunkovsku debatovali o problémech spojených s drogami

Jablunkov |

Na Jablunkovsku počátkem dubna proběhla mezinárodní výměna mládeže Erasmus+ s názvem Přes překážky do pekel - Po stopách drogové závislosti mezi mládeží.

Tato výměna vytvořila příležitost pro mládežníky z Česka, Polska, Rumunska, Maďarska, Litvy a Itálie diskutovat o zmíněné problematice prevence drogové závislosti.

Pavel Vítek, Silesian Society for Solidarity: "Vzdělávací aktivity této výměny mládeže se konaly v Penzionu u Pinkasů poblíž Jablunkova, přičemž výměna samotná byla financována ze zdrojů Evropské unie skrze Dům zahraniční spolupráce v rámci programu Erasmus+ a organizována prostřednictvím neziskové organizace Silesian Society for Solidarity z.s. Během této výměny účastníci debatovali o rozličných společenských a zdravotních problémech, spojených s požíváním a rozšířeností návykových látek nejen v Moravskoslezském kraji, ale také v členských státech EU. Dále měli šanci navštívit Centrum pro duševní zdraví v Těšíně, kde si mohli vyslechnout přednášku z řad psychiatrů a psychologů, zabývajících se touto problematikou a s ní spojenými riziky pro duševní zdraví a vývoj osobnosti u mládeže. Setkali se osobně i s mládežníky, kteří v minulosti čelili problému drogové závislosti a byli ochotni sdílet své příběhy o tom, jak se s touto závislostí vypořádali."

Během projektu se také zúčastnili originálních simulačních her a aktivit, díky nimž prohloubili své povědomí ohledně škodlivosti návykových látek nejen pro jednotlivce, ale také pro společnost jako takovou.

Pavel Vítek, Silesian Society for Solidarity: "Pro mnohé zahraniční účastníky této výměny mládeže se jednalo o první návštěvu České republiky. Zahraniční mládežníci rovněž mohli ochutnat českou kuchyni a obeznámit se s českou kulturou. Každý večer byly pořádány mezikulturní večery, během nichž účastníci měli možnost představit země, z nichž pocházejí, své tradiční tance, pokrmy a tradice. Na podobné mezinárodní výměny Erasmus+ zaměřené i na jiné tématiky mohou zdarma jakožto účastníci vycestovat všichni občané naší země do 30 let a lidé s trvalým pobytem v ČR."
Nahlásit chybu


K tématu

Výrobci drog se skrývali marně. Toxi tým je dopadl při akci Sisyfos

19. května 2023 8:50 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Pervitin za několik milionů korun dokázal během jednoho roku vyrobit gang z Ostravy. V jeho čele stál muž, který zároveň drogu vařil. Celkem bylo zadrženo 7 osob.

Vyráběl a distribuoval drogy v Havířově, zásahovka ho vytáhla z taxíku

2. června 2023 14:38 | Havířov | Jiří Cileček

Kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy jedenačtyřicetiletého muže, který podle nich nejméně rok a půl distribuoval v Havířově na Karvinsku a jeho okolí pervitin. Také sám vyrobil téměř kilogram marihuany. Nyní mu hrozí až pět let vězení.

Cvičení složek IZS: nehoda, zraněný na útěku a drogy v autě

8. srpna 2023 15:19 | Karviná | Monika Danková

V Karviné se uskutečnilo cvičení složek integrovaného záchranného systému, které organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hlavní téma bylo tentokrát komplexnější. Po fingované dopravní nehodě se totiž v autě našly i drogy. Do cvičení tak byli kromě hasičů zapojeni i policejní psovodi a kriminalisté.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Folklorní soubor Zaolzi slavil 20 let činnosti v rockovém klubu čertovskou pohádkou

Trochu jinému repertoáru patřil jablunkovský rockový klub. Své 20. výročí tam totiž slavil folklorní soubor, který ze svých tanců vytvořil pohádku O čertově mlýnu na Gírové hoře.

Lidé bez domova uklízejí za stravenky Frýdek-Místek. Město chce projekt rozšířit

Lidé bez domova mají velký zájem pravidelně uklízet Frýdek-Místek. Za odvedenou práci totiž dostávají stravenky. Aktuálně se uklízí jednou týdně dvě hodiny. Město chce program rozšířit. Uklízelo by se dva dny v týdnu a zapojilo by se více lidí bez domova.

Akademie Podnikej F-M radila drobným podnikatelům s výzdobou výloh a poutavými texty

Vzdělávací akademie pro obchodníky Podnikej F-M radí už několik let drobným podnikatelům ve městě. Na posledním workshopu se zaměřila na to, jak správně vyzdobit výlohu nebo napsat poutavou ceduli. Sledovat moderní trendy je totiž podle odborníků velmi důležité.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vyhráli krajskou soutěž tanečních a jazzových orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého kraje soutěžilo v Havířově na postupové soutěži orchestrů. Absolutním vítězem se stal orchestr z Frýdku-Místku, který díky tomu postoupil do celostátního kola soutěže.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

8. května 2024 18:05 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

David Palkovský přivezl z US Open v pickleballu čtvrté místo

7. května 2024 20:30 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Jedním z menších, ale nejrychleji se rozšiřujících sportů na světě je pickleball. Vznikl v roce 1965 v USA a v posledních letech zakořenil i u nás. Baštou pickleballu v našem kraji je Dobrá u Frýdku-Místku. Zatím se zde provozuje tento mladý sport v hale, ale velmi brzy vyroste velký venkovní areál specializovaný právě na pickleball.

Mládežníci z různých zemí EU na Jablunkovsku debatovali o problémech spojených s drogami
Vydáno 21. dubna 2023 20:29, Jablunkov, Libor Běčák
Na Jablunkovsku počátkem dubna proběhla mezinárodní výměna mládeže Erasmus+ s názvem Přes překážky do pekel - Po stopách drogové závislosti mezi mládeží.

Mezinárodní výměna mládeže. Snímky se svolením Silesian Societ for Solidarity

Tato výměna vytvořila příležitost pro mládežníky z Česka, Polska, Rumunska, Maďarska, Litvy a Itálie diskutovat o zmíněné problematice prevence drogové závislosti.

Pavel Vítek, Silesian Society for Solidarity: "Vzdělávací aktivity této výměny mládeže se konaly v Penzionu u Pinkasů poblíž Jablunkova, přičemž výměna samotná byla financována ze zdrojů Evropské unie skrze Dům zahraniční spolupráce v rámci programu Erasmus+ a organizována prostřednictvím neziskové organizace Silesian Society for Solidarity z.s. Během této výměny účastníci debatovali o rozličných společenských a zdravotních problémech, spojených s požíváním a rozšířeností návykových látek nejen v Moravskoslezském kraji, ale také v členských státech EU. Dále měli šanci navštívit Centrum pro duševní zdraví v Těšíně, kde si mohli vyslechnout přednášku z řad psychiatrů a psychologů, zabývajících se touto problematikou a s ní spojenými riziky pro duševní zdraví a vývoj osobnosti u mládeže. Setkali se osobně i s mládežníky, kteří v minulosti čelili problému drogové závislosti a byli ochotni sdílet své příběhy o tom, jak se s touto závislostí vypořádali."

Během projektu se také zúčastnili originálních simulačních her a aktivit, díky nimž prohloubili své povědomí ohledně škodlivosti návykových látek nejen pro jednotlivce, ale také pro společnost jako takovou.

Pavel Vítek, Silesian Society for Solidarity: "Pro mnohé zahraniční účastníky této výměny mládeže se jednalo o první návštěvu České republiky. Zahraniční mládežníci rovněž mohli ochutnat českou kuchyni a obeznámit se s českou kulturou. Každý večer byly pořádány mezikulturní večery, během nichž účastníci měli možnost představit země, z nichž pocházejí, své tradiční tance, pokrmy a tradice. Na podobné mezinárodní výměny Erasmus+ zaměřené i na jiné tématiky mohou zdarma jakožto účastníci vycestovat všichni občané naší země do 30 let a lidé s trvalým pobytem v ČR."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000036839/mladeznici-z-ruznych-zemi-eu-na-jablunkovsku-debatovali-o-problemech-spojenych-s-drogami