Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za pacienty nemocnice v Českém Těšíně dorazil Mikuláš, přinesl dárečky i úsměvy

Český Těšín |

V úterý 6. prosince přinesl Mikuláš se svou družinou nadílku pro desítky pacientů do nemocnice v Českém Těšíně. Mikulášskou partu tvořili studenti AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, kteří pacientům rozdali drobné dárečky a připravili si doprovodný program. Mikulášská návštěva vykouzlila úsměvy na tvářích a zahřála nejedno srdíčko.

Dopolední program byl uzpůsoben na míru pro pacienty oddělení následné péče, oddělení odborné ošetřovatelské péče a pacienty oddělení následné péče s rehabilitací. Studenti v dokonalých kostýmech předávali pacientům drobné dárečky, které připravila nemocnice, zpívali nejen vánoční písně, přednášeli básničky anebo hráli na ukulele. Pokud to situace dovolí, navštěvuje Mikuláš těšínskou nemocnici každý rok. Vánoční atmosféra a pestrý program blahodárně působí na psychiku pacientů, kteří si nemohou užít svátky a adventní čas doma s rodinou. Ačkoliv jsou pacienti dospělí, rádi se vrací do dětských let, aby si připomněli tento kouzelný čas.

Alice Ručková, členka představenstva Nemocnice AGEL Český Těšín: "Hospitalizovaným pacientům každým rokem zpříjemňujeme předvánoční čas. Jsme moc rádi za výbornou spolupráci se studenty AGEL SZŠ, kteří již čtvrtým rokem organizují akci „Mikuláš“. Nápadité masky Mikuláše, čerta a anděla vykouzlí úsměv na tváři nejen pacientům, ale i personálu."

Těšínská nemocnice byla přímo v obložení Mikulášů. Za pacienty se totiž vydali celkem tři týmy studentů. Každý tým tvořil Mikuláš, anděl a čert.

Karin Delongová, zástupkyně ředitele AGEL SZŠ a VOŠ zdravotnické: "Když jsem akci vyhlásila jako dobrovolnou, tak jsem se trochu obávala, že se nikdo nepřihlásí, ale opět mně naši žáci nezklamali a zapojili se aktivně, aby mohli potěšit seniory v nemocnici AGEL v Českém Těšíně. Tentokrát se přihlásilo devět žákyň převážně druhého ročníku a byly ochotné si sehnat kostýmy a připravit krátký program, do kterého zapojily i seniory. Moc si vážím jejich ochoty se zapojit do akce, která má mezigenerační rozměr. Věřím, že se akce velmi líbila jak seniorům, tak vedení nemocnice včetně zdravotnického personálu nemocnice."

Letošní mikulášská nadílka není jedinou akcí, která proběhla mezi školou a těšínskou nemocnicí. Studenti střední školy pravidelně navštěvují pacienty již od roku 2018, kdy škola zahájila svůj provoz. Studenti každoročně připravují velikonoční program, tvoří přáníčka, dárečky a pacienty navštěvují s pomlázkou. Velmi oblíbený je i program Setkávárna organizace ADRA, ve kterém má škola aktuálně 13 dobrovolníků, kteří se účastní setkávání s pacienty u kávy vždy po vyučování. Mezi další aktivity patří také program k příležitosti MDŽ, kdy chlapci přejí nejen zaměstnankyním těšínské nemocnice, ale také pacientkám nebo Den seniorů, který probíhá ve spolupráci s organizací ADRA.

Karin Delongová, zástupkyně ředitele AGEL SZŠ a VOŠ zdravotnické: "Spolupráce mezi námi a nemocnicí je výborná a pravidelná. Stále vymýšlíme nové a nové příležitosti, jak spolupráci rozšířit a zlepšit. Vedení nemocnice je velmi vstřícné a vděčné za jakoukoliv společnou aktivitu, která je prospěšná jak pacientům, tak personálu, ale i našim žákům."

Dobrý ohlas na spolupráci má také Den zdraví, který pořádá pro širokou veřejnost těšínská nemocnice ve spolupráci se žáky oboru praktická sestra a zdravotnické lyceum.

Nahlásit chybu


K tématu

Hornická poliklinika v Ostravě má novou odběrovou místnost

21. září 2023 14:51 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Zvýšení komfortu pacientů, kteří nebudou muset přejíždět k odběrům do jiného zařízení, i spolehlivá a rychlá vyšetření pro odesílající lékaře nabídne nové odběrová místnost v Ostravě. Hornická poliklinika ji otevírá prostorách v Modrého pavilonu na Slezské Ostravě.

Nemocnice v Třinci-Podlesí má novou magnetickou rezonanci za 33 milionů

18. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Špičková magnetická rezonance v hodnotě 33 milionů korun slouží nově pacientům Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Zdravotnické zařízení po 11 letech provozu obměnilo toto přístrojové vybavení, které je vybaveno kromě jiného také hardwarem a softwarem umožňujícím provádět jak vyšetření srdce, tak i vyšetření periferního cévního systému v plně požadovaném rozsahu komplexního kardiovaskulárního centra Ministerstva zdravotnictví ČR, mezi která se třinecká nemocnice v Podlesí řadí.

Nová zubní ambulance v Novém Jičíně přijala za 4 dny na 5 600 žádostí o registraci

9. října 2023 10:17 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Další nově otevřená zubní ambulance si připsala obrovský zájem pacientů. Za první 4 dny hlásili z novojičínské nemocnice 5 592 žádostí o registraci. Tento počet několikanásobně překročil kapacitu zařízení. Vstupní prohlídky komplikuje i fakt, že řada nově registrovaných pacientů navštívila zubaře ve stavu, kdy jejich chrup již vyžaduje zvýšenou péči, a tak není možné provádět registrační prohlídky rychleji. Do ambulance proto nyní nemocnice ke zkušenému lékaři hledá posilu.


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Výstavbu cyklostezky v Havířově provázejí komplikace

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Na Lodičkách v Karviné se konal netradiční triatlon. Jednou z discipín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon, jednou z jeho disciplín bylo veslování. O zábavu tak bylo postaráno.

Tradiční pouti v Horní Suché přálo letos i počasí

Vždy první neděli v květnu pořádá Horní Suchá tradiční pouť, které v letošním roce konečně přálo i počasí. V areálu před úřadem nechyběly stánky s pochutinami, různými pouťovými atrakcemi a samozřejmě zejména děti si mohly užít oblíbené kolotoče.

MŠ ČSA si připravila ke Dni matek představení Mravenečci

Den matek oslavila Mateřská škola ČSA vystoupením dětí na skladbu Mravenci, která vznikla pro všesokolský sled. Školka je totiž zapojena do projektu Se Sokolem do života.

Těrlická komunitní zahrada Cílovka oslavila první rok

Celý rok má za sebou komunitní projekt zahrada Cílovka. Oslavy proběhly formou společné brigády a následné zahradní párty.

Město Orlová modernizuje veřejná osvětlení

9. května 2024 17:50 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Město Orlová se rozhodlo k vývojovému kroku směrem k modernizaci svého veřejného osvětlení s cílem nejen zlepšit životní prostředí, ale také efektivně využívat energetické zdroje.

Za pacienty nemocnice v Českém Těšíně dorazil Mikuláš, přinesl dárečky i úsměvy
Vydáno 6. prosince 2022 15:54, Český Těšín, Jiří Cileček
V úterý 6. prosince přinesl Mikuláš se svou družinou nadílku pro desítky pacientů do nemocnice v Českém Těšíně. Mikulášskou partu tvořili studenti AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, kteří pacientům rozdali drobné dárečky a připravili si doprovodný program. Mikulášská návštěva vykouzlila úsměvy na tvářích a zahřála nejedno srdíčko.

zdroj foto: Nemocnice AGEL Český Těšín

Dopolední program byl uzpůsoben na míru pro pacienty oddělení následné péče, oddělení odborné ošetřovatelské péče a pacienty oddělení následné péče s rehabilitací. Studenti v dokonalých kostýmech předávali pacientům drobné dárečky, které připravila nemocnice, zpívali nejen vánoční písně, přednášeli básničky anebo hráli na ukulele. Pokud to situace dovolí, navštěvuje Mikuláš těšínskou nemocnici každý rok. Vánoční atmosféra a pestrý program blahodárně působí na psychiku pacientů, kteří si nemohou užít svátky a adventní čas doma s rodinou. Ačkoliv jsou pacienti dospělí, rádi se vrací do dětských let, aby si připomněli tento kouzelný čas.

Alice Ručková, členka představenstva Nemocnice AGEL Český Těšín: "Hospitalizovaným pacientům každým rokem zpříjemňujeme předvánoční čas. Jsme moc rádi za výbornou spolupráci se studenty AGEL SZŠ, kteří již čtvrtým rokem organizují akci „Mikuláš“. Nápadité masky Mikuláše, čerta a anděla vykouzlí úsměv na tváři nejen pacientům, ale i personálu."

Těšínská nemocnice byla přímo v obložení Mikulášů. Za pacienty se totiž vydali celkem tři týmy studentů. Každý tým tvořil Mikuláš, anděl a čert.

Karin Delongová, zástupkyně ředitele AGEL SZŠ a VOŠ zdravotnické: "Když jsem akci vyhlásila jako dobrovolnou, tak jsem se trochu obávala, že se nikdo nepřihlásí, ale opět mně naši žáci nezklamali a zapojili se aktivně, aby mohli potěšit seniory v nemocnici AGEL v Českém Těšíně. Tentokrát se přihlásilo devět žákyň převážně druhého ročníku a byly ochotné si sehnat kostýmy a připravit krátký program, do kterého zapojily i seniory. Moc si vážím jejich ochoty se zapojit do akce, která má mezigenerační rozměr. Věřím, že se akce velmi líbila jak seniorům, tak vedení nemocnice včetně zdravotnického personálu nemocnice."

Letošní mikulášská nadílka není jedinou akcí, která proběhla mezi školou a těšínskou nemocnicí. Studenti střední školy pravidelně navštěvují pacienty již od roku 2018, kdy škola zahájila svůj provoz. Studenti každoročně připravují velikonoční program, tvoří přáníčka, dárečky a pacienty navštěvují s pomlázkou. Velmi oblíbený je i program Setkávárna organizace ADRA, ve kterém má škola aktuálně 13 dobrovolníků, kteří se účastní setkávání s pacienty u kávy vždy po vyučování. Mezi další aktivity patří také program k příležitosti MDŽ, kdy chlapci přejí nejen zaměstnankyním těšínské nemocnice, ale také pacientkám nebo Den seniorů, který probíhá ve spolupráci s organizací ADRA.

Karin Delongová, zástupkyně ředitele AGEL SZŠ a VOŠ zdravotnické: "Spolupráce mezi námi a nemocnicí je výborná a pravidelná. Stále vymýšlíme nové a nové příležitosti, jak spolupráci rozšířit a zlepšit. Vedení nemocnice je velmi vstřícné a vděčné za jakoukoliv společnou aktivitu, která je prospěšná jak pacientům, tak personálu, ale i našim žákům."

Dobrý ohlas na spolupráci má také Den zdraví, který pořádá pro širokou veřejnost těšínská nemocnice ve spolupráci se žáky oboru praktická sestra a zdravotnické lyceum.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/cesky-tesin/11000034699/za-pacienty-nemocnice-v-ceskem-tesine-dorazil-mikulas-prinesl-darecky-i-usmevy