Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karviná ocenila na zámku Fryštát 22 osobností v kultuře

Karviná |

Na zámku Fryštát vedení karvinské radnice ocenilo osobnosti v kultuře.

Na zámku Fryštát ocenili zástupci karvinské radnice osobnosti, které se výrazným způsobem podílejí na rozvoji kultury v Karviné.


Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné:
"Každý z nás se pohybuje v nějakém kulturním prostředí, to je nám blízké nebo vzdálené a právě tito lidé nám otevírají další dveře, abychom tu kulturu pojali zeširoka. Podívali se na různé žánry, její odvětví a tito lidé nás tímto obohacují."

Celkem bylo oceněno dvaadvacet osobností. Pamětní list primátora města Karviné obdrželo deset z nich. Oceněna byla vedoucí Střediska doplňování a zpracování knihovního fondu karvinské regionální knihovny Martina Deutschová, která zde pracuje 30 let a má na starosti správné katalogizování a data v knihovním systému, která jsou nezbytně důležitá pro práci knihovníků a pro čtenáře knihovny, kteří si vyhledávají dokumenty v online katalogu.

Dále byla oceněna Eva Dziadková, která od roku 2001 vyučuje Klavírní hru na Základní umělecké škole Bedřicha Smetany, významná je také například její činnost korepetitorky v tanečním a hudebním oboru.

Další oceněnou je Pavlína Hálová, která pracuje v Regionální knihovně Karviná od roku 2000 na pozici operátor informačních a komunikačních technologií a je také členkou Knihovnického divadélka.

Ocenění převzala i Dagmar Hubačková, která 43 let pracovala na ZŠ a MŠ Prameny jako vedoucí školní družiny. Po celou dobu vedla keramické dílny pro děti, organizovala výstavy svých prací, poslední pak letos v lednu v Městském domě kultury Karviná.

Z PZKO Karviná-Ráj byl oceněn Vladislav Malirz, který vždy velmi rád pomáhá při organizaci kulturních akcí, patří mezi ně plesy, vzdělávací přednášky, poznávací zájezdy, Anenská pouť apod. Zapojuje se do práce v klubu seniorů a zajímá se také o historii Staré Karviné.

Šestou oceněnou byla Jana Pěčonková, členka Symfonického dechového orchestru Májovák, kde se postupně vypracovala na sóloflétnistku a účastní se mnoha soutěží a zahraničních zájezdů. Hraje také v orchestru Národního divadla moravskoslezského v operetě - muzikál.

Ocenění převzala také Ksenia Stuchlik, členka Polského smíšeného sboru „Dźwięk" a dlouholetá aktivní členka výboru MS PZKO, jehož je od roku 2020 její předsedkyní. Od samého počátku pomáhá při výstavách, přednáškách, plesech, poutích a dalších akcích. Velmi úzce spolupracuje s Generálním konzulátem v Ostravě.

Pro ocenění si přišla i Jana Szwedová, která pracuje v PZKO Karviná-Ráj od r. 1965. Je aktivní, svědomitá, velmi pracovitá. Do Klubu žen ve zdejším spolku začala chodit před 50 lety. Krásné ruční práce prezentuje na výstavách organizovaných v Domě PZKO.

Oceněn byl také muzikant, a hudebník, kterého ve své tvorbě inspiruje Karvinsko Jan Varga. Zpívá a hraje v kapele FoPa, v hudebním uskupení Nazdar a podílel se na klipech Ztracené město a Pouta.

Pamětní list primátora města Karviné převzala i Marcela Wierzgoń, vedoucí Střediska polské literatury v Karviné-Fryštátě, která také od roku 2022 vede i Středisko hudby a umění v Karviné-Fryštátě. Mimo jiné také společně s manželem Bogdanem aktivně vypomáhá při organizaci festivalu „Dolanski Gróm".

Další ocenění obdrželi na zámku Fryštát Pamětní list Rady města Karviné. Patří mezi ně: Skupina ALLSCAPONES, a to za 20 let své hudební kariéry, během které inspirovala a bavila fanoušky svou alternativní tvorbou. Allskapones se mohou pyšnit více než 400 koncerty v České republice, Slovensku a Polsku, kde vystoupili po boku známých hudebních jmen.

Ocenění získal za svůj výjimečný přínos do světa hororu a dalších žánrů a scénárista a režisér z Karviné Lukáš Bulava. Jeho díla Šest prstů v zeleném, Oči starého kostelníka nebo Králové videa ukazují jeho odhodlání vytvářet originální a vizuálně poutavé filmy.

Pro ocenění si přišla i výtvarnice Jitka Gřešková, spolutvůrkyně výtvarné platformy „Konverzace uměním Karviná“, která se zúčastnila 15 samostatných a 45 kolektivních výstav, pro řadu zdejších institucí a podniků realizovala svá díla.

Oceněn byl i Tadeusz Konieczny, dlouholetý člen MS PZKO v Karviné-Darkově, který se spolupodílí na organizování různých kulturních akcí pro členy i širokou veřejnost.

Oceněna byla také ředitelka RKK Markéta Kukrechtová, pod jejímž vedením se karvinská knihovna rozvíjí a rozšiřuje své služby, sleduje moderní trendy nejen v knihovnictví a kultuře, ale také v oblasti vzdělávání.

Za vynikající výsledky v oblasti kultury převzala ocenění i karvinská heavy metalová kapela ORCHIDEA, která slaví 20 let své existence, a to bez přerušení své činnosti. V minulosti zorganizovala například klubový festival „Metalová sobota aneb Daruj Krev“, kdy každý nový dárce krve obdržel v krevních centrech v Ostravě a Karviné vstupenku na festival zdarma.

Rovněž za vynikající výsledky převzala ocenění Lucie Ráczová, která již 24 let vede amatérský divadelní soubor K.V.A.S. při Městském domě kultury v Karviné. S amatérskými herci za tu dobu nastudovala 11 celovečerních her, které úspěšně režírovala. Obdržela několik cen nejen za režii, ale i za inscenaci.

Oceněna byla i Jarka Rybová, keramička, která inspiraci pro svou tvorbu nachází hlavně v přírodě a také při čtení knih a poslechu vážné a jazzové hudby. Její veřejné realizace jsou k vidění v Orlové, Havířově, Třinci, Jastrzebie-Zdrój a dalších městech.

Oceněna byla letos i Monika Vodáková, autorka a režisérka dokumentu „O zaniklé Karvinné“, který v roce 2018 opakovaně vyprodal kino v Karviné a nastartoval větší zájem o ztracené město Karvinná. Diváci si vyžádali pokračování, a proto natočila pokračování „O zaniklé Karvinné 2“, který měl premiéru v roce 2023.

Oceněn byl i Karel Wiewiórka, který například podpořil vydání publikace Karvinské hornické kolonie nebo inicioval znovuobnovení tradice akce Skok přes kůži.

Karel Wiewiórka, oceněná osobnost v kultuře: "Jsem rád, že jsem toto ocenění dostal. Snažil jsem se aspoň nějaké ty hornické tradice zachovat, ty pomníky, které na tu hornickou práci ukazují."

Uděleny byly i dvě významné ceny, první, cenu Statutárního města Karviné si převzal Karol Daniel Kadłubiec,který se řadí k nejvýznamnějším soudobým osobnostem kultury Těšínského Slezska.

Karol Daniel Kadłubiec, oceněná osobnost: "Já jsem z Beskyd a dostal jsem ocenění z hornického města, tudíž je to pro mě něco výjimečného. Pro mě je to i závazek, aby v budoucnu, když Karviná bude něco potřebovat, abych byl po ruce a taky něco udělal. pro mě je to pobídka, nová energie a já jsem za to ohromně vděčný a rád.” 

Nejvyšší ocenění, medaili doktora Waclawa Olszaka letos obdržela Alexandra Rebrová, která obohatila kulturní sféru města mimo jiné i svými vysoce odbornými publikacemi. Ve svých knihách se věnovala především karvinským památkám a historickým dějinným událostem města.

Alexandra Rebrová, oceněná osobnost: "Je to obrovská pocta pro mě, přeci jen jsem za tu dobu prošla nejrůznějšími anabázemi, co se týká oprav památek a jejich zhodnocení a výsledek byl velmi příznivý, protože jak vidíme zámek, je to klenot."

Všem oceněným gratulujeme.

Nahlásit chybu


K tématu

Významné osobnosti současnosti i minulosti získaly Cenu města Frýdek-Místek

1. června 2023 13:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarník, dlouholetý ředitel základní umělecké školy i zakladatel textilních továren ve městě. Tyto tři významné osobnosti obdržely Cenu města Frýdek-Místek za rok 2022. Dvě ocenění byly uděleny in memoriam.

Handicapovaní umělci dostali Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje

25. listopadu 2023 10:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Umění je jeden z prostředků, jak bořit hranice mezi světem zdravých a handicapovaných. Společnou integraci podporují i Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje pro handicapované umělce. Ocenění je určené pro osoby se zdravotním postižením a je udělováno za výtvarnou, literární i hudební tvorbu.

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

27. března 2024 15:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.


V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Včera 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Protidrogový vlak navštívily v Karviné stovky lidí

Stovky školáků a dospělých navštívily v uplynulých dnech v Karviné Protidrogový vlak. Ve vlakové soupravě simulující různá prostředí čekala na návštěvníky devadesátiminutová prohlídka, která je měla varovat před riziky legálních i nelegálních drog.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V areálu minigolfu se otevřel parkour a workout, děti se brzy mohou těšit i na trampolíny

Zda jde opravdu vidět smysl participativního rozpočtu, pak je to v areálu minigolfu. Návštěvníci se mohou letos těšit na další nová sportoviště a opravovat se bude i správní budova s občerstvením.

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí, dotace získali i z Polska

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Karviná ocenila na zámku Fryštát 22 osobností v kultuře
Vydáno 27. června 2023 16:14, Karviná, Monika Danková
Na zámku Fryštát vedení karvinské radnice ocenilo osobnosti v kultuře.

Na zámku Fryštát ocenili zástupci karvinské radnice osobnosti, které se výrazným způsobem podílejí na rozvoji kultury v Karviné.


Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné:
"Každý z nás se pohybuje v nějakém kulturním prostředí, to je nám blízké nebo vzdálené a právě tito lidé nám otevírají další dveře, abychom tu kulturu pojali zeširoka. Podívali se na různé žánry, její odvětví a tito lidé nás tímto obohacují."

Celkem bylo oceněno dvaadvacet osobností. Pamětní list primátora města Karviné obdrželo deset z nich. Oceněna byla vedoucí Střediska doplňování a zpracování knihovního fondu karvinské regionální knihovny Martina Deutschová, která zde pracuje 30 let a má na starosti správné katalogizování a data v knihovním systému, která jsou nezbytně důležitá pro práci knihovníků a pro čtenáře knihovny, kteří si vyhledávají dokumenty v online katalogu.

Dále byla oceněna Eva Dziadková, která od roku 2001 vyučuje Klavírní hru na Základní umělecké škole Bedřicha Smetany, významná je také například její činnost korepetitorky v tanečním a hudebním oboru.

Další oceněnou je Pavlína Hálová, která pracuje v Regionální knihovně Karviná od roku 2000 na pozici operátor informačních a komunikačních technologií a je také členkou Knihovnického divadélka.

Ocenění převzala i Dagmar Hubačková, která 43 let pracovala na ZŠ a MŠ Prameny jako vedoucí školní družiny. Po celou dobu vedla keramické dílny pro děti, organizovala výstavy svých prací, poslední pak letos v lednu v Městském domě kultury Karviná.

Z PZKO Karviná-Ráj byl oceněn Vladislav Malirz, který vždy velmi rád pomáhá při organizaci kulturních akcí, patří mezi ně plesy, vzdělávací přednášky, poznávací zájezdy, Anenská pouť apod. Zapojuje se do práce v klubu seniorů a zajímá se také o historii Staré Karviné.

Šestou oceněnou byla Jana Pěčonková, členka Symfonického dechového orchestru Májovák, kde se postupně vypracovala na sóloflétnistku a účastní se mnoha soutěží a zahraničních zájezdů. Hraje také v orchestru Národního divadla moravskoslezského v operetě - muzikál.

Ocenění převzala také Ksenia Stuchlik, členka Polského smíšeného sboru „Dźwięk" a dlouholetá aktivní členka výboru MS PZKO, jehož je od roku 2020 její předsedkyní. Od samého počátku pomáhá při výstavách, přednáškách, plesech, poutích a dalších akcích. Velmi úzce spolupracuje s Generálním konzulátem v Ostravě.

Pro ocenění si přišla i Jana Szwedová, která pracuje v PZKO Karviná-Ráj od r. 1965. Je aktivní, svědomitá, velmi pracovitá. Do Klubu žen ve zdejším spolku začala chodit před 50 lety. Krásné ruční práce prezentuje na výstavách organizovaných v Domě PZKO.

Oceněn byl také muzikant, a hudebník, kterého ve své tvorbě inspiruje Karvinsko Jan Varga. Zpívá a hraje v kapele FoPa, v hudebním uskupení Nazdar a podílel se na klipech Ztracené město a Pouta.

Pamětní list primátora města Karviné převzala i Marcela Wierzgoń, vedoucí Střediska polské literatury v Karviné-Fryštátě, která také od roku 2022 vede i Středisko hudby a umění v Karviné-Fryštátě. Mimo jiné také společně s manželem Bogdanem aktivně vypomáhá při organizaci festivalu „Dolanski Gróm".

Další ocenění obdrželi na zámku Fryštát Pamětní list Rady města Karviné. Patří mezi ně: Skupina ALLSCAPONES, a to za 20 let své hudební kariéry, během které inspirovala a bavila fanoušky svou alternativní tvorbou. Allskapones se mohou pyšnit více než 400 koncerty v České republice, Slovensku a Polsku, kde vystoupili po boku známých hudebních jmen.

Ocenění získal za svůj výjimečný přínos do světa hororu a dalších žánrů a scénárista a režisér z Karviné Lukáš Bulava. Jeho díla Šest prstů v zeleném, Oči starého kostelníka nebo Králové videa ukazují jeho odhodlání vytvářet originální a vizuálně poutavé filmy.

Pro ocenění si přišla i výtvarnice Jitka Gřešková, spolutvůrkyně výtvarné platformy „Konverzace uměním Karviná“, která se zúčastnila 15 samostatných a 45 kolektivních výstav, pro řadu zdejších institucí a podniků realizovala svá díla.

Oceněn byl i Tadeusz Konieczny, dlouholetý člen MS PZKO v Karviné-Darkově, který se spolupodílí na organizování různých kulturních akcí pro členy i širokou veřejnost.

Oceněna byla také ředitelka RKK Markéta Kukrechtová, pod jejímž vedením se karvinská knihovna rozvíjí a rozšiřuje své služby, sleduje moderní trendy nejen v knihovnictví a kultuře, ale také v oblasti vzdělávání.

Za vynikající výsledky v oblasti kultury převzala ocenění i karvinská heavy metalová kapela ORCHIDEA, která slaví 20 let své existence, a to bez přerušení své činnosti. V minulosti zorganizovala například klubový festival „Metalová sobota aneb Daruj Krev“, kdy každý nový dárce krve obdržel v krevních centrech v Ostravě a Karviné vstupenku na festival zdarma.

Rovněž za vynikající výsledky převzala ocenění Lucie Ráczová, která již 24 let vede amatérský divadelní soubor K.V.A.S. při Městském domě kultury v Karviné. S amatérskými herci za tu dobu nastudovala 11 celovečerních her, které úspěšně režírovala. Obdržela několik cen nejen za režii, ale i za inscenaci.

Oceněna byla i Jarka Rybová, keramička, která inspiraci pro svou tvorbu nachází hlavně v přírodě a také při čtení knih a poslechu vážné a jazzové hudby. Její veřejné realizace jsou k vidění v Orlové, Havířově, Třinci, Jastrzebie-Zdrój a dalších městech.

Oceněna byla letos i Monika Vodáková, autorka a režisérka dokumentu „O zaniklé Karvinné“, který v roce 2018 opakovaně vyprodal kino v Karviné a nastartoval větší zájem o ztracené město Karvinná. Diváci si vyžádali pokračování, a proto natočila pokračování „O zaniklé Karvinné 2“, který měl premiéru v roce 2023.

Oceněn byl i Karel Wiewiórka, který například podpořil vydání publikace Karvinské hornické kolonie nebo inicioval znovuobnovení tradice akce Skok přes kůži.

Karel Wiewiórka, oceněná osobnost v kultuře: "Jsem rád, že jsem toto ocenění dostal. Snažil jsem se aspoň nějaké ty hornické tradice zachovat, ty pomníky, které na tu hornickou práci ukazují."

Uděleny byly i dvě významné ceny, první, cenu Statutárního města Karviné si převzal Karol Daniel Kadłubiec,který se řadí k nejvýznamnějším soudobým osobnostem kultury Těšínského Slezska.

Karol Daniel Kadłubiec, oceněná osobnost: "Já jsem z Beskyd a dostal jsem ocenění z hornického města, tudíž je to pro mě něco výjimečného. Pro mě je to i závazek, aby v budoucnu, když Karviná bude něco potřebovat, abych byl po ruce a taky něco udělal. pro mě je to pobídka, nová energie a já jsem za to ohromně vděčný a rád.” 

Nejvyšší ocenění, medaili doktora Waclawa Olszaka letos obdržela Alexandra Rebrová, která obohatila kulturní sféru města mimo jiné i svými vysoce odbornými publikacemi. Ve svých knihách se věnovala především karvinským památkám a historickým dějinným událostem města.

Alexandra Rebrová, oceněná osobnost: "Je to obrovská pocta pro mě, přeci jen jsem za tu dobu prošla nejrůznějšími anabázemi, co se týká oprav památek a jejich zhodnocení a výsledek byl velmi příznivý, protože jak vidíme zámek, je to klenot."

Všem oceněným gratulujeme.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000037937/karvina-ocenila-na-zamku-frystat-22-osobnosti-v-kulture