Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Orlová požádá stát o dotaci na přeměnu nevzhledného koupaliště

Orlová |

Letní koupaliště v Orlové dlouhé roky nefungovalo a postoupně se stalo nevzhledným místem, kam se není radno vydávat. Současné vedení města toto „dědictví“ dále nechce nést a požádá stát o dotaci na oživení takzvaných brownfieldů, tedy zchátralých, nevyužívaných lokalit. Zastupitelstvo Orlové proto rozhodlo o upuštění od čtvrtmiliardové rekonstrukce koupaliště a změnilo záměr na volnočasový areál, na který lze státní dotaci žádat.

Lenka Brzyszkowská, starostka Orlové: "Máme dvě možnosti: buď si říkat, že počkáme, až se zásadním způsobem změní ekonomická situace ČR a tím i našeho města, nebo začneme konat. My jsme se rozhodli k radikálnímu kroku."

Orlová sice měla připravený projekt revitalizace koupaliště a jeho dotovaného provozu, částka na stavbu se ale v této chvíli zvedla o minimálně 20 procent proti původně plánované čtvrt miliardě korun. Provoz by byl dražší zhruba o 50 procent, což znamená, že by stál okolo 12 milionů korun ročně (v obou případech jde o částky s DPH). To vše navíc při velmi optimistické variantě, že budou lidé ochotní za vstup na koupaliště platit okolo stokoruny a přijde minimálně 25 tisíc návštěvníků za rok, plus budou lidé utrácet v areálu tak, aby se v něm uživili nájemci - stánky s občerstvením, různé atrakce a podobně.

Petr Stuchlík, místostarosta Orlové: "Finanční situace města dnes při zdravém rozumu neumožňuje realizaci čtvrtmiliardové investiční akce. Ani její následné nákladné provozování."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Vzhledem ke skutečnosti, že současný areál letního koupaliště je v havarijním stavu a narušuje vzhled Orlové, chce město, jak o tom rozhodlo zastupitelstvo, připravit projekt demolice všech nepotřebných staveb, včetně budovy restaurace Golf, a následné proměny území. Ta by měla vést k vybudování volnočasové zóny pro rodiny s dětmi, ve které by neměly chybět podmínky pro sportovní aktivity. Areál i poté zůstane ve výlučném vlastnictví města."

Areaál orlovského koupaliště je už od roku 2020 zaregistrován v Národní databázi brownfieldů spravované agenturou Czechinvest, přičemž v současné době se připravuje nebo je vyhlášeno několik programů na přeměnu území se starou stavební zátěží. Programy pro řešení takových lokalit typu brownfield mají například Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní fond podpory investic i Fond spravedlivé transformace určený pouhelným regionům. Město nyní zpracuje architektonickou studii využití areálu, která bude podkladem pro projektovou dokumentaci. Tu uhradí z části rezerv odboru rozvoje a investic.

Nahlásit chybu


K tématu

Orlová představila podobu volnočasového areálu po bývalém koupališti

17. února 2024 10:43 | Orlová | Jiří Cileček

Na prostranství bývalého orlovského koupaliště vyroste volnočasová zóna, ve které nebudou chybět podmínky pro sportovní aktivity, ale ani vodní prvky pro osvěžení v parném létě. Orlová představuje návrh budoucí podoby prostranství.

Rekreační zóna Olešná je vyhledávaným místem turistů i rodin s dětmi

3. srpna 2023 15:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekreační zóna Olešná patří mezi vyhledávané cíle místních obyvatel i turistů. Ti zde mají velké možnosti vyžití. Kromě samotné přehrady je to také venkovní a vnitřní aquapark, herní zóny pro děti i cyklostezky. Město navíc zavedlo na letní sezonu do oblasti přímou autobusovou linku.

V nejteplejší den roku byla na havířovském koupališti plná kapacita

18. července 2023 13:03 | Havířov | Bára Kelnerová

Sobota byla nejteplejším a nejslunečnějším dnem. To šlo poznat i na návštěvnosti na letním koupališti v Havířově. Správa sportovních a rekreačních zařízení umožňuje nově lidem zakoupení i on-line vstupenek.


Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

Den Technických služeb v Havířově si užily celé rodiny, děti byly opět nadšené z popelářského vozu

Jen jeden den v roce si může veřejnost prohlédnout veškerou techniku havířovských Technických služeb. A nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet. Akci navštívily stovky lidí.

Úspěšné představení tanečního souboru Ritmo z Rychvaldu

Celé dvě hodiny trvala show, kterou předvedli tanečníci rychvaldského souboru Ritmo.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

18. května 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

18. května 2024 16:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

Orlová požádá stát o dotaci na přeměnu nevzhledného koupaliště
Vydáno 7. května 2023 16:10, Orlová, Jiří Cileček
Letní koupaliště v Orlové dlouhé roky nefungovalo a postoupně se stalo nevzhledným místem, kam se není radno vydávat. Současné vedení města toto „dědictví“ dále nechce nést a požádá stát o dotaci na oživení takzvaných brownfieldů, tedy zchátralých, nevyužívaných lokalit. Zastupitelstvo Orlové proto rozhodlo o upuštění od čtvrtmiliardové rekonstrukce koupaliště a změnilo záměr na volnočasový areál, na který lze státní dotaci žádat.

zdroj foto: Město Orlová

Lenka Brzyszkowská, starostka Orlové: "Máme dvě možnosti: buď si říkat, že počkáme, až se zásadním způsobem změní ekonomická situace ČR a tím i našeho města, nebo začneme konat. My jsme se rozhodli k radikálnímu kroku."

Orlová sice měla připravený projekt revitalizace koupaliště a jeho dotovaného provozu, částka na stavbu se ale v této chvíli zvedla o minimálně 20 procent proti původně plánované čtvrt miliardě korun. Provoz by byl dražší zhruba o 50 procent, což znamená, že by stál okolo 12 milionů korun ročně (v obou případech jde o částky s DPH). To vše navíc při velmi optimistické variantě, že budou lidé ochotní za vstup na koupaliště platit okolo stokoruny a přijde minimálně 25 tisíc návštěvníků za rok, plus budou lidé utrácet v areálu tak, aby se v něm uživili nájemci - stánky s občerstvením, různé atrakce a podobně.

Petr Stuchlík, místostarosta Orlové: "Finanční situace města dnes při zdravém rozumu neumožňuje realizaci čtvrtmiliardové investiční akce. Ani její následné nákladné provozování."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Vzhledem ke skutečnosti, že současný areál letního koupaliště je v havarijním stavu a narušuje vzhled Orlové, chce město, jak o tom rozhodlo zastupitelstvo, připravit projekt demolice všech nepotřebných staveb, včetně budovy restaurace Golf, a následné proměny území. Ta by měla vést k vybudování volnočasové zóny pro rodiny s dětmi, ve které by neměly chybět podmínky pro sportovní aktivity. Areál i poté zůstane ve výlučném vlastnictví města."

Areaál orlovského koupaliště je už od roku 2020 zaregistrován v Národní databázi brownfieldů spravované agenturou Czechinvest, přičemž v současné době se připravuje nebo je vyhlášeno několik programů na přeměnu území se starou stavební zátěží. Programy pro řešení takových lokalit typu brownfield mají například Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní fond podpory investic i Fond spravedlivé transformace určený pouhelným regionům. Město nyní zpracuje architektonickou studii využití areálu, která bude podkladem pro projektovou dokumentaci. Tu uhradí z části rezerv odboru rozvoje a investic.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000037093/orlova-pozada-stat-o-dotaci-na-premenu-nevzhledneho-koupaliste