Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko

Orlová |

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

V průběhu piety, která letos proběhla ve slavnostním duchu odhalení zrekonstruovaného památníku, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Slavnostního aktu a zároveň památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, zástupci ministerstva obrany, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, sochaři Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku, Martin Chmelař, který se zasloužil o repliku figurálního sousoší a mnoho dalších významných hostů.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: Náš památník je vzpomínkou na československé vojáky a legionáře. Má pohnutou historii, ale podařilo se nám jej díky pomoci Ministerstva obrany České republiky zachránit, a to i se sousoším, za což patří díky architektům Vlastimilovi a Evě Krčmářovým, kteří spolupracovali s panem Martinem Kuchařem na jeho návrhu a sochaři Martinu Chmelařovi, jehož zásluhou se na toto pietní místo vrátila monumentální Slezská orlice, kterou se pyšníme i v heraldickém znaku města. Orlová tak má zpět jeden z významných dokladů její historie."

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy byla replika figurálního sousoší s náklady necelé tři miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město obdrželo dotaci ministerstva obrany ve výši 2,3 milionu korun. Rekonstrukci pomníku zhotovila orlovská firma Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Martin Kuchař z Vělopolí. Repliku figurálního sousoší vytvořil z božanovského pískovce sochař Martin Chmelař, který při její slavnostním odhalení uvedl, že se jedná o životní dílo.

Martin Chmelař, sochař: "Díky práci na figurálním sousoší za mnou jezdili lidé, kteří netušili co to sochařská řehole je a socha takovéto velikosti a této tématiky u nás není úplně obvyklá, takže jsem měl radost, že i mladá generace měla možnost vidět, jak vlastně vzniká socha pomocí starých sochařských technik. Jsem rád, že se to všechno povedlo, že jsme se tady všichni sešli a můžeme tento moment společně oslavovat."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Během slavnostního odhalení sochař Martin Chmelař obdržel plaketu ministerstva obrany za péči o válečné hroby z rukou ředitele odboru Roberta Speychala. Plaketu přebrala za město Orlová starostka Lenka Brzyszkowská, Martin Lokaj, předseda Jednoty Ostrava 1 ČSOL, a Tomáš Rusek, tajemník téže jednoty. Za práci na obnově památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové vyznamenala Martina Kuchaře Česká a slovenská obec dělostřelecká zlatým českým lvem."

V hrobech, které jsou součástí památníku, je pohřbeno 56 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko z let 1918 až 1920. Ne všichni jsou vojáci, kteří padli v tzv. Sedmidenní válce na Těšínsku. S vojáky je zde pohřbeno i osm civilních obětí. Památník vznikl v roce 1928 na základě projektu pražských architektů Jaroslava Stránského a Josefa Šlégla ve spolupráci se sochařem Václavem Žaludem. Idea vzešla ze soutěže, vypsané Spolkem pro poctu padlým za Těšínsko.

Nahlásit chybu


K tématu

Před 80 lety nacisté popravili 5 odbojářů v Lískovci u Frýdku-Místku

7. září 2023 10:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Lískovci si připomněli 80 let od smutné události, kterou byla poprava pěti odbojářů u vlakové trati. Gestapo se tehdy mstilo za atentát na německý vlak převážející munici. Pietního aktu se zúčastnili i rodinní příslušníci popravených.

Místo letního koupaliště vznikne v Orlové volnočasový areál

17. května 2023 11:30 | Orlová | Bára Kelnerová

V Orlové už více než deset let chátrá letní koupaliště. Opravu si radnice z rozpočtu nemůže dovolit a dotace nelze získat. Město se proto rozhodlo pro vybudování volnočasového areálu.

Orlová uspořádala pro žáky škol tradiční Běh osvobození

11. května 2023 16:18 | Orlová | Bára Kelnerová

Stovky dětí zaplnily orlovský sportovní areál. I přes nepřízeň počasí se zde konal tradiční Běh osvobození, který uspořádala radnice ve spolupráci s Městským sportovním klubem.


Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Muž si lehl si do kolejiště u Nového Jičína. Policisté ho stáhli 10 metrů před vlakem

Dnes 12:12 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Pohotová reakce dvou policistů a nasazení vlastních životů zachránilo 36letého muže před smrtí. V Šenově u Nového Jičína viděli policisté muže, který si lehl do kolejiště před přijíždějící vlak. Bleskově přiběhli a muže doslova strhli z kolejí těsně před vlakem a zachránili mu tím život.

Tradiční pouti v Horní Suché přálo letos i počasí

Vždy první neděli v květnu pořádá Horní Suchá tradiční pouť, které v letošním roce konečně přálo i počasí. V areálu před úřadem nechyběly stánky s pochutinami, různými pouťovými atrakcemi a samozřejmě zejména děti si mohly užít oblíbené kolotoče.

MŠ ČSA si připravila ke Dni matek představení Mravenečci

Den matek oslavila Mateřská škola ČSA vystoupením dětí na skladbu Mravenci, která vznikla pro všesokolský sled. Školka je totiž zapojena do projektu Se Sokolem do života.

Těrlická komunitní zahrada Cílovka oslavila první rok

Celý rok má za sebou komunitní projekt zahrada Cílovka. Oslavy proběhly formou společné brigády a následné zahradní párty.

Město Orlová modernizuje veřejná osvětlení

Město Orlová se rozhodlo k vývojovému kroku směrem k modernizaci svého veřejného osvětlení s cílem nejen zlepšit životní prostředí, ale také efektivně využívat energetické zdroje.

PZKO Karviná-Ráj přestaví své zázemí, dotace získalo vedení spolku i z Polska

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

Bikeři z Karviné zorganizovali 2. ročník akce Farej do lesa na kolo se závodem na pumptracku

Už podruhé patřilo sportoviště za Obchodní akademií bikerům z Karviné i dalších měst Moravskoslezského kraje. Místní oddíl Black Forest Bikers uspořádal závody na pumptracku pro děti i dospělé a oproti loňskému ročníku rozšířil akci o další sportovní aktivity.

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko
Vydáno 26. ledna 2024 17:21, Orlová, Jiří Cileček
U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

foto: město Orlová

V průběhu piety, která letos proběhla ve slavnostním duchu odhalení zrekonstruovaného památníku, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Slavnostního aktu a zároveň památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, zástupci ministerstva obrany, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, sochaři Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku, Martin Chmelař, který se zasloužil o repliku figurálního sousoší a mnoho dalších významných hostů.

Lenka Brzyszkowská (ANO), starostka Orlové: Náš památník je vzpomínkou na československé vojáky a legionáře. Má pohnutou historii, ale podařilo se nám jej díky pomoci Ministerstva obrany České republiky zachránit, a to i se sousoším, za což patří díky architektům Vlastimilovi a Evě Krčmářovým, kteří spolupracovali s panem Martinem Kuchařem na jeho návrhu a sochaři Martinu Chmelařovi, jehož zásluhou se na toto pietní místo vrátila monumentální Slezská orlice, kterou se pyšníme i v heraldickém znaku města. Orlová tak má zpět jeden z významných dokladů její historie."

První etapa rekonstrukce pomníku stála 6,5 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši 4,4 milionu korun. Předmětem druhé etapy byla replika figurálního sousoší s náklady necelé tři miliony korun. Rovněž na tuto investiční akci město obdrželo dotaci ministerstva obrany ve výši 2,3 milionu korun. Rekonstrukci pomníku zhotovila orlovská firma Meccano a na kamenických pracích se podílel sochař Martin Kuchař z Vělopolí. Repliku figurálního sousoší vytvořil z božanovského pískovce sochař Martin Chmelař, který při její slavnostním odhalení uvedl, že se jedná o životní dílo.

Martin Chmelař, sochař: "Díky práci na figurálním sousoší za mnou jezdili lidé, kteří netušili co to sochařská řehole je a socha takovéto velikosti a této tématiky u nás není úplně obvyklá, takže jsem měl radost, že i mladá generace měla možnost vidět, jak vlastně vzniká socha pomocí starých sochařských technik. Jsem rád, že se to všechno povedlo, že jsme se tady všichni sešli a můžeme tento moment společně oslavovat."
Sandra Štrejlová, mluvčí Orlové: "Během slavnostního odhalení sochař Martin Chmelař obdržel plaketu ministerstva obrany za péči o válečné hroby z rukou ředitele odboru Roberta Speychala. Plaketu přebrala za město Orlová starostka Lenka Brzyszkowská, Martin Lokaj, předseda Jednoty Ostrava 1 ČSOL, a Tomáš Rusek, tajemník téže jednoty. Za práci na obnově památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové vyznamenala Martina Kuchaře Česká a slovenská obec dělostřelecká zlatým českým lvem."

V hrobech, které jsou součástí památníku, je pohřbeno 56 obětí polsko-československého sporu o Těšínsko z let 1918 až 1920. Ne všichni jsou vojáci, kteří padli v tzv. Sedmidenní válce na Těšínsku. S vojáky je zde pohřbeno i osm civilních obětí. Památník vznikl v roce 1928 na základě projektu pražských architektů Jaroslava Stránského a Josefa Šlégla ve spolupráci se sochařem Václavem Žaludem. Idea vzešla ze soutěže, vypsané Spolkem pro poctu padlým za Těšínsko.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000041235/orlova-odhalila-zrekonstruovany-pamatnik-padlym-za-tesinsko