Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

K obnově kostela v zaniklé obci Pelhřimovy hnutím Duha Jeseníky se připojili dobrovolníci z celé republiky

Celý MS kraj |

Desítky dobrovolníků z celé republiky se sjely do zaniklé obce Pelhřimovy na dobrovolnický víkend a wortkshop. Hnutí Duha Jeseníky již několik let pracuje na obnově zdejšího zdevastovaného kostela a jeho okolí.

O možnosti této aktivní dovolené se účastníci informují na webu Hnutí Duha.

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „Dělám s dobrovolníky, kteří přijeli na ten týden takřka z celé republiky. Máme tady z Českých Budějovic, z Prahy, máme tady i z Ostravska a je tady kolem 20 lidí. Někteří jsou poprvé, vždycky přijede taková vlna těch, co se na internetu dozví, že je akce a přijedou poprvé a pak tady máme takové trvalky, kteří tady jsou už podvacáté, takže někteří tady jezdí s dětmi, s rodinami, je to taková multigenerační záležitost.“

Většina dobrovolníků si z pracovního pobytu odváží domů mnoho nových znalostí a dovedností.

Jana, dobrovolnice, Jistebník: „Je to láska na celý život, ten kostel, je to takové první dítě. Určitě jsem se tady naučila dělat omítku hrubou, nahazovat, dělat štuky a dost se mi to hodilo, protože jsme pak koupili starý dům, takže tam se to docela uplatní, tyhle zkušenosti.“

Maja, dobrovolnice, Praha: „Jsem tady, abych si fyzickou prací nějak vyčistila hlavu a udělala nějakou hezkou věc. Já jsem nikdy nedělala něco jako maltu a tak.“

Adéla, dobrovolnice, Brno: „Jsem tady asi protože v tom vidím velkou hodnotu, tyhle místa hledat a vracet jim život a vracet taky život do místa, komu bylo hodně ublíženo, bohužel na to asi nejsou teď finance, takže proto sem jezdíme a snažíme se s tím nějak pracovat.“

Dominik, dobrovolník, Přerov: „Dostal jsem se sem díky nevlastnímu bráchovi. Nedělal jsem to nikdy, takže mě to baví.“

Mnoho dobrovolníků je tady opakovaně a vracejí se sem každý rok.

Daniela, dobrovolnice, Vrbno pod Pradědem: „Čtvrtým rokem jsem tady a je to taková srdeční práce. Člověk tady napřed nějak dobrovolničí a potom se rád vrací, protože tady jsou nádherní lidé.“

Jitřenka, dobrovolnice, Ostrava: „Na brigádu tady pomoci s kostelem. Už podeváté nebo po které.“

Pavel, dobrovolník, Praha: „Jezdím už několikátý rok a baví mě to tu. Je to způsob aktivní dovolené. I nevlastního bráchu i tátu.“

Pavel, dobrovolník, Praha: „No my jsme tady tři generace, já tu mám dva syny. Jeden má, to nesmím říct, druhý má skoro čtyřicet a já mám víc jak stovku. Bezvadný ale radši bych seděl v hospodě a chlastal.“

Štěpánka, dobrovolnice, Praha: „Chtěla jsem nějakou aktivitu fyzickou, protože dělám v kanceláři a jsem tady čtvrtým rokem a taky chci, aby to místo tady žilo. A je to tady fajn, jsou tady fajn lidi, pohody s kýblama, jak jste viděli. Dává mi to smysl, v práci dělám za stolem v kanceláři, i když moje práce má obrovský smysl, tak tady vidím ten výsledek hned.“

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „My dokončujeme omítky na severní straně kostela, vnější omítky a současně dělám zastřešení gotické sakristie, protože tam byla jenom provizorní střecha a teklo nám tam, takže děláme definitivní střechu. My budeme dokončovat ještě podlahu vevnitř, další 4 metry a to jsou vlastně všechny akce letos, které tady budeme dělat my.“

Kromě dobrovolníků na kostele pracuje i restaurátor na vzácných freskách z 15. století.

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „Kostelík byl původně gotický a my jsem v tom gotickém jádru a tady se vlastně zachovaly pod barokními omítkami původní fresky z roku 1420 přibližně. Nejzachovalejší je vlastně výjev bičovaného Krista. Kostel byl potom přestavěný v baroku, takže všechno se to tady změnilo.“

Základní záchranné práce jsou již hotové, kostel má i novou střechu a Hnutí Duha teď bude pracovat ne jeho interiérech.

Nahlásit chybu


K tématu

V zaniklé obci Pelhřimovy pokračují dobrovolnické záchranné práce na obnově zdejšího kostela

14. září 2023 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Desítky dobrovolníků z celé republiky se sjely do zaniklé obce Pelhřimovy na dobrovolnický víkend a wortkshop. Hnutí Duha Jeseníky již několik let pracuje na obnově zdejšího zdevastovaného kostela a jeho okolí.

Studenti brněnské architektury obnovují bývalý hřbitov v zaniklé obci Pelhřimovy a tvoří své objekty, podtrhující pietu místa

29. června 2023 16:25 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již popáté přijeli studenti architektury VUT Brno do Jeseníků na prázdninovou dílnu Letní školy architektury, nazvanou Mezi světy. V lesích v zaniklé obci Pelhřimovy letos tvořili a pracovali na obnově bývalého hřbitova. Ten byl dosud naprosto devastován a zarostlý kopřivami a nálety.

V Rodinném centru ve Studénce tvořili originální podzimní nezbytnosti

29. září 2023 10:59 | Studénka | Petra Dorazilová

Rodinné centrum ve Studénce pořádá různé tvořivé dílny poměrně pravidelně. Letos podruhé, jako přípravu na podzim, nabídlo i workshop na téma namaluj si svůj deštník


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě města

Dnes 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

K obnově kostela v zaniklé obci Pelhřimovy hnutím Duha Jeseníky se připojili dobrovolníci z celé republiky
Vydáno 6. září 2023 18:16, Celý MS kraj, Karel Soukop
Desítky dobrovolníků z celé republiky se sjely do zaniklé obce Pelhřimovy na dobrovolnický víkend a wortkshop. Hnutí Duha Jeseníky již několik let pracuje na obnově zdejšího zdevastovaného kostela a jeho okolí.

O možnosti této aktivní dovolené se účastníci informují na webu Hnutí Duha.

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „Dělám s dobrovolníky, kteří přijeli na ten týden takřka z celé republiky. Máme tady z Českých Budějovic, z Prahy, máme tady i z Ostravska a je tady kolem 20 lidí. Někteří jsou poprvé, vždycky přijede taková vlna těch, co se na internetu dozví, že je akce a přijedou poprvé a pak tady máme takové trvalky, kteří tady jsou už podvacáté, takže někteří tady jezdí s dětmi, s rodinami, je to taková multigenerační záležitost.“

Většina dobrovolníků si z pracovního pobytu odváží domů mnoho nových znalostí a dovedností.

Jana, dobrovolnice, Jistebník: „Je to láska na celý život, ten kostel, je to takové první dítě. Určitě jsem se tady naučila dělat omítku hrubou, nahazovat, dělat štuky a dost se mi to hodilo, protože jsme pak koupili starý dům, takže tam se to docela uplatní, tyhle zkušenosti.“

Maja, dobrovolnice, Praha: „Jsem tady, abych si fyzickou prací nějak vyčistila hlavu a udělala nějakou hezkou věc. Já jsem nikdy nedělala něco jako maltu a tak.“

Adéla, dobrovolnice, Brno: „Jsem tady asi protože v tom vidím velkou hodnotu, tyhle místa hledat a vracet jim život a vracet taky život do místa, komu bylo hodně ublíženo, bohužel na to asi nejsou teď finance, takže proto sem jezdíme a snažíme se s tím nějak pracovat.“

Dominik, dobrovolník, Přerov: „Dostal jsem se sem díky nevlastnímu bráchovi. Nedělal jsem to nikdy, takže mě to baví.“

Mnoho dobrovolníků je tady opakovaně a vracejí se sem každý rok.

Daniela, dobrovolnice, Vrbno pod Pradědem: „Čtvrtým rokem jsem tady a je to taková srdeční práce. Člověk tady napřed nějak dobrovolničí a potom se rád vrací, protože tady jsou nádherní lidé.“

Jitřenka, dobrovolnice, Ostrava: „Na brigádu tady pomoci s kostelem. Už podeváté nebo po které.“

Pavel, dobrovolník, Praha: „Jezdím už několikátý rok a baví mě to tu. Je to způsob aktivní dovolené. I nevlastního bráchu i tátu.“

Pavel, dobrovolník, Praha: „No my jsme tady tři generace, já tu mám dva syny. Jeden má, to nesmím říct, druhý má skoro čtyřicet a já mám víc jak stovku. Bezvadný ale radši bych seděl v hospodě a chlastal.“

Štěpánka, dobrovolnice, Praha: „Chtěla jsem nějakou aktivitu fyzickou, protože dělám v kanceláři a jsem tady čtvrtým rokem a taky chci, aby to místo tady žilo. A je to tady fajn, jsou tady fajn lidi, pohody s kýblama, jak jste viděli. Dává mi to smysl, v práci dělám za stolem v kanceláři, i když moje práce má obrovský smysl, tak tady vidím ten výsledek hned.“

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „My dokončujeme omítky na severní straně kostela, vnější omítky a současně dělám zastřešení gotické sakristie, protože tam byla jenom provizorní střecha a teklo nám tam, takže děláme definitivní střechu. My budeme dokončovat ještě podlahu vevnitř, další 4 metry a to jsou vlastně všechny akce letos, které tady budeme dělat my.“

Kromě dobrovolníků na kostele pracuje i restaurátor na vzácných freskách z 15. století.

Ivo Dokoupil, pořadatel, hnutí Duha Jeseníky: „Kostelík byl původně gotický a my jsem v tom gotickém jádru a tady se vlastně zachovaly pod barokními omítkami původní fresky z roku 1420 přibližně. Nejzachovalejší je vlastně výjev bičovaného Krista. Kostel byl potom přestavěný v baroku, takže všechno se to tady změnilo.“

Základní záchranné práce jsou již hotové, kostel má i novou střechu a Hnutí Duha teď bude pracovat ne jeho interiérech.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038964/k-obnove-kostela-v-zanikle-obci-pelhrimovy-hnutim-duha-jeseniky-se-pripojili-dobrovolnici-z-cele-republiky