Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hloupost připravila ženu z Třinecka o více než milion korun

Celý MS kraj |

Podvodníkům, kteří parazitují na lidské hlouposti, se zadařilo u jedné ženy z Třinecka, která se jim sama přihlásila a telefonicky ji dokázali přesvědčit ke vzetí několika půjček a dobrovolnému odevzdání úspor.

Přestože by se zdálo, že na okatě lživé internetové reklamy s obrázky prezidenta nebo známých herců, lékařů či sportovců nemůže nikdo naletět, pravda je taková, že jich je více než dost. Vidina snadného zisku peněz je donutí činit kroky, které je doslova ožebračí. Mnoho příběhů o tom mohou vyprávět policisté z Moravskoslezského kraje, na které se plačící lidé obracejí s prosbami, aby podvodníky vypátrali a vrátili jim jejich peníze.   

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Ani na konci roku v předvánočním období kyber podvodníci nezaháleli. Jen za měsíc prosinec evidují policisté v Moravskoslezském kraji 26 případů v souvislosti s podvodnými investičními platformami s celkovou škodou 6,5 milionů korun. Podvodné reklamy na internetu, ať už v psané podobě nebo formou reklamních klipů, mají za cíl přesvědčit občany o výhodách investic. Často jsou spojovány například se společností ČEZ či dalšími společensky známými osobami. Najdou se i takové reklamy, které nabízí z investovaných 6 tisíc korun zhodnocení za dva týdny na 170 tisíc korun. Lidé bohužel často těmto podvodným reklamám se známými osobnostmi věří, registrují se a zpřístupní své bankovní účty podvodníkům. Proto je třeba opět připomenout, že je v těchto případech nutností řídit se heslem „nedůvěřuj a vždy prověřuj“."

Uvěřila podvodu s prezidentem

Na svou přehnanou důvěřivost totiž doplatila také žena z Frýdecko-Místecka. Ta na internetu objevila reklamu nabízející investice do akcií společnosti ČEZ s přiloženou fotografií prezidenta republiky, která ji zaujala. 

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Po vyplnění registračního formuláře jí telefonicky kontaktoval údajný makléř, který ženu instruoval ke stažení aplikace umožňující vzdálený přístup do telefonu i počítače, čímž volajícímu umožnila přístup nejen do svých zařízení, ale také ke svému bankovnímu účtu. Poté si na doporučení „makléře“ za účelem investic do akcií poškozená sjednala půjčku ve výši 400 tisíc korun. O několik dní později ji zavolal stejný muž s požadavkem, aby se přihlásila do internetového bankovnictví. Následně prostřednictvím vzdáleného přístupu převedl zapůjčené finanční prostředky se souhlasem a potvrzením poškozené na burzovní účet, který si pro investování na jeho doporučení zřídila. Další týden ženě opět zazvonil telefon. Poškozená volajícímu, který ji ujišťoval o zhodnocení jejích investic, natolik důvěřovala, že si na svých účtech ani neověřovala pohyby či případné zhodnocení peněz. Dotyčnému pak znovu umožnila převod tentokrát svých naspořených finančních prostředků ve výši 250 tisíc korun na neznámý účet. Na jeho další doporučení si důvěřivá žena sjednala opět půjčku, tentokrát na 460 tisíc korun. I tyto peníze byly následně „makléřem“ převedeny na jiný účet. Žena tak přišla o víc jak milion korun. Třinečtí kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací." 

Rady policistů

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Nestaňte se další obětí a nenechte se zlákat reklamou nabízející rychlé zbohatnutí. Nevěřte v zázračné zhodnocení svých peněz, i když je slibováno známými osobnostmi, ať už z politického, kulturního či sportovního prostředí. Tyto osobnosti ve skutečnosti nic takového neslibují, dochází pouze ke zneužití jejich identity. Před samotnou investicí si zjistěte co nejvíce informací a také si ověřte věrohodnost společnosti a finančních poradců. 2 A především nikomu neposkytujte své osobní či platební údaje, stejně tak nikdy neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení."
Nahlásit chybu


K tématu

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Pozor na podvodné emaily, dvě ženy z Frýdku-Místku přišly o 170 tisíc korun

16. června 2023 10:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Policisté varují před podvodnými emaily, které mají za cíl uživatele okrást o co nejvyšší částky. Aktuálně hned dva takové případy řeší policisté ve Frýdku-Místku. Dvě ženy tam ohlásily, že byly přes tyto emaily okradeny. Jedna o 30 tisíc korun a druhá o 140 tisíc.

Žena naletěla na internetový podvod. Údajná umírající chtěla někomu odkázat majetek

23. května 2023 11:12 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté řeší další případ podvodu prostřednictvím internetu. Tentokrát naletěla seniorka na fintu s falešným dědictvím. Na sociální síti ji oslovila žena, že chce někomu odkázat statisíce eur. Stačí jen zaplatit pár poplatků právníkovi.


Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. června 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

V Dolních Vítkovicích odstartoval první letošní Pojez fest. Jeho součástí byl i Den s Technotrasou

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě zaplnili milovníci dobrého jídla. Uskutečnil se tady už 3. ročník Pojez festu, který zároveň lákal návštěvníky na technické atraktivity Moravskoslezského kraje.

Crossfitové závody v DOV prověřili celkovou zdatnost sportovců

Dolní oblast Vítkovic v Ostravě patřila klasickým crossfitovým závodům. Ve venkovní tělocvičnu se proměnil prostor u Bolt toweru, kde si změřilo síly i kondičku na 140 soutěžících.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Hloupost připravila ženu z Třinecka o více než milion korun
Vydáno 9. ledna 2024 9:51, Celý MS kraj, Libor Běčák
Podvodníkům, kteří parazitují na lidské hlouposti, se zadařilo u jedné ženy z Třinecka, která se jim sama přihlásila a telefonicky ji dokázali přesvědčit ke vzetí několika půjček a dobrovolnému odevzdání úspor.

Ilustrační snímek. Zdroj: Archiv TV Polar

Přestože by se zdálo, že na okatě lživé internetové reklamy s obrázky prezidenta nebo známých herců, lékařů či sportovců nemůže nikdo naletět, pravda je taková, že jich je více než dost. Vidina snadného zisku peněz je donutí činit kroky, které je doslova ožebračí. Mnoho příběhů o tom mohou vyprávět policisté z Moravskoslezského kraje, na které se plačící lidé obracejí s prosbami, aby podvodníky vypátrali a vrátili jim jejich peníze.   

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Ani na konci roku v předvánočním období kyber podvodníci nezaháleli. Jen za měsíc prosinec evidují policisté v Moravskoslezském kraji 26 případů v souvislosti s podvodnými investičními platformami s celkovou škodou 6,5 milionů korun. Podvodné reklamy na internetu, ať už v psané podobě nebo formou reklamních klipů, mají za cíl přesvědčit občany o výhodách investic. Často jsou spojovány například se společností ČEZ či dalšími společensky známými osobami. Najdou se i takové reklamy, které nabízí z investovaných 6 tisíc korun zhodnocení za dva týdny na 170 tisíc korun. Lidé bohužel často těmto podvodným reklamám se známými osobnostmi věří, registrují se a zpřístupní své bankovní účty podvodníkům. Proto je třeba opět připomenout, že je v těchto případech nutností řídit se heslem „nedůvěřuj a vždy prověřuj“."

Uvěřila podvodu s prezidentem

Na svou přehnanou důvěřivost totiž doplatila také žena z Frýdecko-Místecka. Ta na internetu objevila reklamu nabízející investice do akcií společnosti ČEZ s přiloženou fotografií prezidenta republiky, která ji zaujala. 

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Po vyplnění registračního formuláře jí telefonicky kontaktoval údajný makléř, který ženu instruoval ke stažení aplikace umožňující vzdálený přístup do telefonu i počítače, čímž volajícímu umožnila přístup nejen do svých zařízení, ale také ke svému bankovnímu účtu. Poté si na doporučení „makléře“ za účelem investic do akcií poškozená sjednala půjčku ve výši 400 tisíc korun. O několik dní později ji zavolal stejný muž s požadavkem, aby se přihlásila do internetového bankovnictví. Následně prostřednictvím vzdáleného přístupu převedl zapůjčené finanční prostředky se souhlasem a potvrzením poškozené na burzovní účet, který si pro investování na jeho doporučení zřídila. Další týden ženě opět zazvonil telefon. Poškozená volajícímu, který ji ujišťoval o zhodnocení jejích investic, natolik důvěřovala, že si na svých účtech ani neověřovala pohyby či případné zhodnocení peněz. Dotyčnému pak znovu umožnila převod tentokrát svých naspořených finančních prostředků ve výši 250 tisíc korun na neznámý účet. Na jeho další doporučení si důvěřivá žena sjednala opět půjčku, tentokrát na 460 tisíc korun. I tyto peníze byly následně „makléřem“ převedeny na jiný účet. Žena tak přišla o víc jak milion korun. Třinečtí kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací." 

Rady policistů

Kateřina Kubzová, mluvčí Policie ČR MSK: "Nestaňte se další obětí a nenechte se zlákat reklamou nabízející rychlé zbohatnutí. Nevěřte v zázračné zhodnocení svých peněz, i když je slibováno známými osobnostmi, ať už z politického, kulturního či sportovního prostředí. Tyto osobnosti ve skutečnosti nic takového neslibují, dochází pouze ke zneužití jejich identity. Před samotnou investicí si zjistěte co nejvíce informací a také si ověřte věrohodnost společnosti a finančních poradců. 2 A především nikomu neposkytujte své osobní či platební údaje, stejně tak nikdy neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040938/hloupost-pripravila-zenu-z-trinecka-o-vice-nez-milion-korun