Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobrovolníci plánují úklid Rakovce, přidat se může kdokoliv

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Dobrovolníci, kterým není lhostejné životní prostředí, se mohou vydat na společný jarní úklid. V rámci kampaně Ukliďme Česko mohou první dubnovou sobotu vyrazit vyčistit prostor kolem toku Rakovce.

Na jarní brigádu vyrazí dobrovolníci v Novém Jičíně v rámci kampaně Ukliďme Česko v sobotu 6. dubna. Cílem úklidu je po několika letech opět okolí toku Rakovce.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “Letos jsme vybrali tu lokalitu v komisi pro Zdravé město. Lokalit bylo více, ale vzhledem k tomu, že to místo je hojně navštěvované turisty, a tím pádem toho nepořádku tam vzniká během toho roku mnoho, tak jsme se rozhodli tuto lokalitu vybrat znovu.”

Sraz účastníků úklidu je v 9 hodin na Lamberku u restaurace Prachárna.

Markéta Jánošíková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie i pro rodiny s dětmi. Prosíme každého účastníka, aby s sebou měl vhodnou obuv, nejlépe i holínky, protože se budeme pohybovat i v potoku Rakovec. Všechny ochranné pomůcky a pytle budou zajištěny.”

Koordinátoři akce prosí všechny zájemce o účast na úklidu, aby se registrovali na odkazu, který je na webu města, konkrétně i v záložce Zdravé město. Lépe tak budou moci odhadnout množství ochranných pomůcek a pytlů na odpad, které budou potřeba. Věří tradičně ve velkou účast.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “Potřebujeme v našem městě místa, kde budeme chodit rádi, kde nám bude dobře, a pokud přiložíme ruku k dílu, tak logicky, samozřejmě věřím, si na ta místa budeme dávat i větší pozor a je možné, že Rakovec budeme uklízet letos naposledy, protože třeba už tam žádný nepořádek příště nebude. To uvidíme. Takže srdečně zvu všechny Novojičíňáky, kteří mají chuť, aby přišli a zapojili se. Je tam vždycky dobrá parta, dobrá nálada.”

Jiří Adamec, jako jeden z pravidelných účastníků úklidu, může zavzpomínat, co všechno už lidé z potoků, okolních lesíků nebo městské zeleně vytáhli.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “No tak určitě jsou to často pneumatiky, loni to byl také stan a spacáky, dokonce lednička, takže těch pokladů je opravdu hodně.”

Jarní akce Ukliďme Česko se pravidelně konané pod záštitou Zdravého města Nový Jičín, v minulosti už takto dobrovolníci uklízeli i kolem Jičínky, Grasmanky, na Skalkách, v Žilině nebo v lokalitě takzvaného Tropického údolí mezi Čerťákem a Bludovicemi.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci uklidili okolí potoka Rakovce, některé nálezy se ani do pytle nevešly

Desítky dobrovolníků se společně vydaly uklidit okolí toku Rakovce. Jarní brigáda se konala v rámci kampaně Ukliďme Česko.

Dobrovolníci společně uklidili Palkovice i Myslík

6. dubna 2024 12:43 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Dobrovolníci z Palkovic a Myslíku se po roce opět aktivně zapojili do velké jarní úklidové akce.

Ostravané se přidali k akci Ukliďme Česko. Úředníci uklízeli Na Vizině

2. dubna 2024 11:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Úředníci z ostravského magistrátu vyměnili v úterý polobotky za gumáky a vyrazili do lesa. Společně se zapojili do známé celostátní akce Ukliďme Česko. Skupina zaměstnanců radnice se zaměřila na lokalitu Na Vizině ve Slezské, ale podobných akcí se v Ostravě konalo téměř 50.


Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

BEZ KOMENTÁŘE: Školní slavnost představila pestrý život nejen na zahradě

18. května 2024 14:31 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

Letošní ročník této jarní akce škola pojmenovala trefně Život v zahradě. Lidé mohli na různých stanovištích poznávat třeba podle listů stromy nebo bylinky. Zahradní slavnost měla i charitativní podtext - konala se na podporu bývalého žáka školy, dnes šestnáctiletého Bena.

Skatepark už má své fandy, teď v květnu byl otevřen i se slávou

18. května 2024 7:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Skatepark u letního stadionu byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

17. května 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

17. května 2024 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Dobrovolníci plánují úklid Rakovce, přidat se může kdokoliv
Vydáno 1. dubna 2024 12:54, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Dobrovolníci, kterým není lhostejné životní prostředí, se mohou vydat na společný jarní úklid. V rámci kampaně Ukliďme Česko mohou první dubnovou sobotu vyrazit vyčistit prostor kolem toku Rakovce.

Na jarní brigádu vyrazí dobrovolníci v Novém Jičíně v rámci kampaně Ukliďme Česko v sobotu 6. dubna. Cílem úklidu je po několika letech opět okolí toku Rakovce.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “Letos jsme vybrali tu lokalitu v komisi pro Zdravé město. Lokalit bylo více, ale vzhledem k tomu, že to místo je hojně navštěvované turisty, a tím pádem toho nepořádku tam vzniká během toho roku mnoho, tak jsme se rozhodli tuto lokalitu vybrat znovu.”

Sraz účastníků úklidu je v 9 hodin na Lamberku u restaurace Prachárna.

Markéta Jánošíková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie i pro rodiny s dětmi. Prosíme každého účastníka, aby s sebou měl vhodnou obuv, nejlépe i holínky, protože se budeme pohybovat i v potoku Rakovec. Všechny ochranné pomůcky a pytle budou zajištěny.”

Koordinátoři akce prosí všechny zájemce o účast na úklidu, aby se registrovali na odkazu, který je na webu města, konkrétně i v záložce Zdravé město. Lépe tak budou moci odhadnout množství ochranných pomůcek a pytlů na odpad, které budou potřeba. Věří tradičně ve velkou účast.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “Potřebujeme v našem městě místa, kde budeme chodit rádi, kde nám bude dobře, a pokud přiložíme ruku k dílu, tak logicky, samozřejmě věřím, si na ta místa budeme dávat i větší pozor a je možné, že Rakovec budeme uklízet letos naposledy, protože třeba už tam žádný nepořádek příště nebude. To uvidíme. Takže srdečně zvu všechny Novojičíňáky, kteří mají chuť, aby přišli a zapojili se. Je tam vždycky dobrá parta, dobrá nálada.”

Jiří Adamec, jako jeden z pravidelných účastníků úklidu, může zavzpomínat, co všechno už lidé z potoků, okolních lesíků nebo městské zeleně vytáhli.

Jiří Adamec (KDU-ČSL), předseda komise Zdravého města Nový Jičín: “No tak určitě jsou to často pneumatiky, loni to byl také stan a spacáky, dokonce lednička, takže těch pokladů je opravdu hodně.”

Jarní akce Ukliďme Česko se pravidelně konané pod záštitou Zdravého města Nový Jičín, v minulosti už takto dobrovolníci uklízeli i kolem Jičínky, Grasmanky, na Skalkách, v Žilině nebo v lokalitě takzvaného Tropického údolí mezi Čerťákem a Bludovicemi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042274/dobrovolnici-planuji-uklid-rakovce-pridat-se-muze-kdokoliv