Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny

Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová stanice i zásahový vůz. Frýdek-Místek investoval do dobrovolných hasičů 84 milionů

19. června 2023 12:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolní hasiči z Frýdku-Místku dostali profesionální zázemí a nový zásahový vůz. Město nechalo zrekonstruovat jejich původní zbrojnici, která nyní jako jedna z mála v kraji splňuje standardy stanice pro profesionální sbor.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.


Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

Včera 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.

Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Včera 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

11. května 2024 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

10. května 2024 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

11. května 2024 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

10. května 2024 13:04 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Jak se ke konci druhé světové války 1. Československé tankové brigády osvobozovaly Ostravu, mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup vojenských jednotek.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Ve Slezské Ostravě se bude investovat do hřbitovů, velké rekonstrukce čekají téměř všechny
Vydáno 3. dubna 2024 11:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava se společně s městem pustí do rekonstrukce hřbitovů. V městském obvodu se nachází celkem 6 pohřebišť a investiční akce se letos budou týkat většiny z nich. V plánu je celkem sedm projektů s cílem zdůstojnit tato pietní místa.

Městský obvod pravidelně opravuje jak velký Ústřední hřbitov, tak taky všechny menší hřbitovy na svém území. Na jejich údržbu jsou každoročně vyčleněny nemalé finance.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Ročně vynakládáme na správu hřbitovů včetně investičních akcí něco přes tři desítky milionů korun. Každoročně dostáváme od města osmimilionový příspěvek právě na provoz Ústředního hřbitova, protože právě zde je pohřbeno nejvíce lidí a občané Slezské Ostravy zde netvoří ani pětinu pohřbených. Zároveň dostáváme příspěvky na jednotlivé investiční akce."

Na Ústředním hřbitově realizuje městský obvod minimálně jednu velkou investiční akci ročně. Rekonstrukcí v současnosti prochází prostranství před kostelem svatého Josefa a buduje se nová květinová síň.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Současně jsou na ústředním hřbitově připraveny další dvě investiční akce. Jedná se jednak o velkou akci města, kterou je rekonstrukce krematoria, kde z architektonické soutěže vzešel návrh a dnes se tedy dokončuje projektová dokumentace a mělo by se začít krematorium rekonstruovat. A současně se jedná také o rozšíření technického zázemí naší správy hřbitova, kde by měli mít právě dělníci starající se o hřbitov své nové zázemí."

Budova technického zázemí bude sloužit pro uskladnění techniky a materiálu pro údržbu, parkování vozidel, ale také jako šatny pracovníků. Ostravské krematorium, které je jediné v kraji, pak už má hotové i vizualizace.

Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), náměstek primátora města Ostravy: "Momentálně se finišuje s projektovou přípravou. Pokud by všechno šlo i s procesem povolování dobře, tak si myslím, že ke konci příštího roku, pokud veřejná zakázka bude plynulá, by se dalo začít. Nejpozději v roce 2026, ale rok 2026 je už jistota."

K rekonstrukcím a estetizacím dojde i na menších hřbitovech v Kunčičkách, Muglinově a Heřmanicích.

Nataša Lukášová, vedoucí oddělení hřbitovní správy Slezská Ostrava: "V letošním roce se připravují estetizace těch malých hřbitovů, protože je tam hodně opuštěných hrobů, které jsou v docela havarijních stavech, nikdo se k nim nehlásí a likvidace těch hrobů představuje vysoké náklady na odstranění těch betonových rámování, takže na většině těch hřbitovů proběhnou tyhle likvidace a v Heřmanicích, na hřbitově u kostela, je taková stará márnice, kdy se městský obvod rozhodl, že ji opraví."

Budova márnice bude po rekonstrukci pronajata místní farnosti, která zde plánuje zřídit trvalou výstavu o historii Heřmanic. Přístupná by měla být široké veřejnosti v návštěvních hodinách hřbitova.

Leoš Ryška, farář Farnosti Heřmanice: "Tato márnice už je tady hodně dlouho a vidíme, že chátrá. A teď došlo k tomu, že se rozhodovalo, jestli ji zbourat a byly hlasy, že se zbourá a nám to přišlo líto, protože jednak to patří do toho prostoru, lidé si na to zvykli, a pak nás napadlo, že je to pěkná místnost, kde bychom mohli vzpomínat na to, jak se kdysi žilo. Takže bychom z toho rádi vytvořili takové muzeum starých tradic a já bych si představoval, že by to bylo takové všemi smysly vnímatelné, že by tam bylo něco, co bude pěkně znít, že tam bude nějaká skulptura, která bude třeba pro zrakově postižené, že tam budou krásné obrazy, možná tam bude třeba něco vonět, nevím, to je taková moje představa."

Na starém hřbitově v Heřmanicích přibude také vodovodní stojan a dojde ke zpevnění ploch. V Kunčičkách se opraví kříž, který tvoří hlavní dominantu hřbitova.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042379/ve-slezske-ostrave-se-bude-investovat-do-hrbitovu-velke-rekonstrukce-cekaji-temer-vsechny