Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Orlen je opět generálním partnerem Colours of Ostrava

Každý rok přiláká festival Colours of Ostrava tisíce fanoušků hudby a zábavy z celé Evropy. Poláci Ostravu rádi navštěvují vzhledem k blízkosti hranic i atraktivnímu line-upu a jedinečné atmosféře čtyřdenního hudebního festivalu plného různorodých atrakcí. Tradičně v line-upu největšího českého festivalu nesmějí chybět ani polští umělci. Letos pořadatelé připravili další fantastické překvapení - soutěž pro polské umělce, jejíž vítěz vystoupí během festivalu! A to vše s podporou generálního partnera festivalu - skupiny ORLEN Unipetrol.

Již 21. ročník Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července v areálu unikátní industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy, 20 km od polských hranic. Na 8 hudebních scénách vystoupí více než 100 kapel a v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než 200 řečníků z celého světa.


Skupina ORLEN Unipetrol je opět generálním partnerem festivalu

S radostí potvrzujeme, že skupina ORLEN Unipetrol, největší rafinérská a petrochemická společnost v Česku, provozující síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, Slovensku a Maďarsku, se opět stává generálním partnerem Colours of Ostrava. Jméno po generálním partnerovi ponese také ORLEN Drive stage, kde tradičně vystupují kapely s energickým, divokým a syrovým zvukem. Letos se na programu objeví: Emiliana Torrini, Sam Garrett, Avalanche Kaito, Sutari, Alex Serra, The Silver Spoons a mnoho dalších. „Jsem ráda, že se našemu festivalu, který se letos zařadil mezi TOP 10 akcí v rámci prestižních European Festival Awards, podařilo přilákat další významnou a prestižní společnost působící po celé střední Evropě. Věřím, že toto partnerství přispěje ke zkvalitnění našeho programu a zázemí pro návštěvníky a posune festival na ještě vyšší úroveň,“ říká Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava.

„Těšíme se na spolupráci s organizátory tohoto prestižního hudebního festivalu. Jako největší společnost ve střední a východní Evropě s mezinárodním dosahem a působením spolupracujeme s akcí, která svou velikostí a kvalitou přesáhla hranice České republiky. Je populární jak v České republice, tak má mnoho příznivců v zahraničí, např. v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku, kde skupina ORLEN aktivně působí,“ dodává Jakub Kosmowski, ředitel marketingu a sponzoringu skupiny ORLEN Unipetrol.

Pohodlný let přímo do Ostravy nebo nedalekých Katovic zajistí nejen polským návštěvníkům Letiště Ostrava, a.s. Více informací zde.

Polská hudba během Colours of Ostrava

Během letošního ročníku bude v line-upu unikátní polské zastoupení. Kwiat Jabłoni je v Polsku široce uznávaná kapela s folk-popovým zvukem. Od roku 2018 okouzlují stále větší počet posluchačů neutuchající silou. Od vydání alba „Niemoczne“ v roce 2019, společně se slavným „Dziś późno pójdę spać“, kapela nepolevuje: tvoří nové hity, vydává alba a koncertuje nejen v Polsku. Sutari představí trochu jiný styl - světoznámé trio zpěváků a instrumentalistů z Polska ovládlo loňský hudební program Czech Music Crossroads. Basia Songin, Kasia Kapela a Dobromiła Źyczyńska experimentují s vokálními technikami. Vedou transový a polyfonní dialog s lidovými tradicemi, který se prolíná s tématy přírody, svobody, ženskosti a sesterství. Na druhé straně skupina ||ALA|MEDA|| je skrytý klenot polské hudební scény. Ve skupině jsou členové mnoha významných kapel, kteří společně tvoří jedinečnou a mimořádně originální hudbu, která je postavena na kombinaci jazzu, krautrocku a živé analogové elektroniky. Skupina přiveze na festival své nové album "Spectre 02", které vyjde v dubnu.

Hrajte na Colours of Ostrava – soutěž pro polské kapely

Jedinečná příležitost pro umělce a kapely z Polska! Považujete se za talentovaného hudebníka, hrajete a tvoříte vlastní hudbu? Letos máte šanci vystoupit na Colours od Ostrava! Společně s projektem ČISTÝ FESTIVAL pořádáme v jednom z festivalových dnů soutěž o vystoupení na REC.Stage. Zkušenosti nejsou požadovány a typ hudby je zcela volný. Na přihlášky čekáme do 17. dubna a prvních 50 správně přihlášených umělců postoupí do druhé fáze, ve které si fanoušci vyberou své oblíbence, které by chtěli v červenci v Ostravě slyšet. Ve finále soutěže vybere odborná porota jednoho vítězného umělce nebo kapelu. Více informací zde: https://www.colours.pl/o-festivalu/novinky/hrajte-na-colours-of-ostrava

21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční 17. až 20. července 2024 v Dolních Vítkovicích. Součástí festivalu je mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, projekce filmů z MFF KV a řada divadelních představení a uměleckých instalací. Festival se od roku 2012 koná v areálu unikátní, revitalizované, industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy (20 km od polských hranic). Na 8 hudebních scénách vystoupí každoročně více než 100 kapel, v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než 200 řečníků z celého světa.

V projektu Colours bez bariér festival nabízí speciální služby pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním. V roce 2023 servisu využilo 850 osob s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením i lidé s poruchou autistického spektra. Festival tradičně nabízí sobotní vstup zdarma pro osoby starší 65 let, v roce 2023 jich bylo 1216. Pravidelně se účastní také děti, pro které festival připravuje ČEZ Family Park se speciálním dětským programem. V roce 2023 festival navštívilo celkem 4212 dětí.

Kromě hlavního festivalu Colours team každoročně pořádá také mezinárodní showcase festival Czech Music Crossroads pro hudební odborníky a volně přístupný Art & Life festival v ulicích Ostravy. Team rovněž organizuje samostatné koncerty v průběhu celého roku na různých místech ČR.



Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.