Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Ostravskou fakultní nemocnici napadli počítačoví hackeři

17. dubna 2020 14:43 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cílem kybernetického útoku byl jeden ze serverů. Fakultní nemocnice ho úspěšně odrazila a zřejmě tak nestihl napáchat žádné škody. Do podobných situací se tamní správci počítačových sítí dostávají poměrně často.

Policie zadržela dva muže v karanténě, kteří měli úmyslně ohrožovat okolí koronavirem!

17. dubna 2020 10:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jeden měl vyhrožovat nákazou, plivat po sousedech a vyhrožovat zabitím. Druhý zase porušovat karanténu a chodit mezi lidmi bez ochranných pomůcek. Moravskoslezská policie se poprvé setkala s podezřením na úmyslné poškození zdraví osob nebezpečnou virovou infekcí způsobující onemocnění COVID-19.

Do pomoci Alzheimercentru Ostrava se zapojilo 15 vojáků

16. dubna 2020 18:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Alzheimercentru Ostrava se nakazilo už 42 klientů a 17 zaměstnanců. Na konci minulého týdne se tak zařízení dostalo do krize a žádalo pomoc na všech frontách. Hledali se zdravotníci i pečovatelé, kteří by mohli do centra nastoupit a pomoci s péčí o klienty. Vedení kraje poté oslovilo armádu a ta už do zařízení poslala 15 vojáků.

Na Girové zemřel pětašedesátiletý turista

16. dubna 2020 14:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Letečtí záchranáři spolu s horskou službou zasahovali ve čtvrtek ráno u seniora v bezvědomí u vrcholu Girová na Jablunkovsku. Staršího a podchlazeného muže našel mladý běžec. I přes maximální snahu záchranářů musel bohužel lékař později konstatovat turistovu smrt.

Liberty Ostrava kvůli koronaviru dočasně odstaví vysokou pec, odbory nevylučují stávkovou pohotovost

16. dubna 2020 9:46 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zhruba 4 měsíce by měla být v ostravské ocelárně odstavená vysoká pec číslo 2. Společnost Liberty Ostrava k tomuto kroku přivedla současná koronavirová krize, která výrazně ovlivnila i podmínky na trhu s ocelí. Opatření umožní snížit výrobu železa o 20 procent a bude mít vliv na 400 zaměstnanců, podnik slibuje, že propouštět se nebude. Odbory s tím ale nesouhlasí a nevylučují stávkovou pohotovost.

Propuštění z vězení oslavil muž z Ostravy sérií vloupání, potřeboval peníze na jídlo

16. dubna 2020 8:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Jen co vyšel z vězení na svobodu, místo aby zamířil domů, vydal se 38letý muž z Ostavy rovnou krást. Pár hodin po propuštění se vloupal na pozemek rodinného domu v Ostravě-Zábřehu. To mu zřejmě zachutnalo a během 14 dnů nadělal v okolí škodu sedmi rodinám. Nejčastěji kradl měď, kterou prodával do sběrných dvorů, protože potřeboval peníze na jídlo a pití.

Na Opavsku hořel rodinný dům, garáž, auto i zemědělské stroje

15. dubna 2020 16:34 | Opava | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zaměstnal ve středu ráno velký požár v Třebomi na Opavsku. Oheň pohltil garáž, kde kromě osobního auta stály i zemědělské stroje a vzápětí přeskočil na rodinný dům. Požár se naštěstí obešel bez zranění, škoda byla předběžně vyčíslena na 2 miliony korun.

Horníci by měli po propuštění z OKD opět dostat měsíční příspěvek až 8 tisíc korun

15. dubna 2020 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Propuštění zaměstnanci ze společnosti OKD by měli mít v budoucnu opět nárok na peníze od státu. Horníci o ně přišli v dubnu roku 2018, kdy společnost OKD přešla pod státní firmu PRISKO. Ministerstvo průmyslu a obchodu teď chystá novelu nařízení o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů.

Pracovníka pily ve Frenštátě pod Radhoštěm zavalilo dřevo, letěl pro něj vrtulník

15. dubna 2020 9:51 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v úterý odpoledne u vážného pracovního úrazu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Pracovníka pily tam zavalily dřevěné desky. Ve vážném stavu ho musel do nemocnice transportovat vrtulník.

Slezská nemocnice v Opavě má 13 nakažených zaměstnanců

14. dubna 2020 12:07 | Opava | Jiří Cileček

Koronavirová nákaza už se dostala i do Slezské nemocnice v Opavě. Zařízení v úterý ohlásilo 13 nemocných zaměstnanců, jsou mezi nimi lékaři, zdravotníci i další lidé.

Komerční sdělení více

Štěrkovna Open Music 2024: prodáno 90 procent třídenních vstupenek

Pořadatelé hudebního festivalu Štěrkovna Open Music, který se na břehu Hlučínského jezera bude konat 25. až 27. července, hlásí vyprodání 90 procent celkové kapacity třídenních vstupenek. Zároveň také se souhlasem města a hlučínské firmy Tomáš STRAUB investovali do festivalového areálu, aby byl v polovině léta lépe připravený na návštěvníky největší mimoostravské hudební přehlídky v Moravskoslezském kraji. Vystoupí na ní například Ewa Farna, Divokej Bill či Rybičky 48.

Ve WERK ARENĚ V Třinci se chystá INVENT ARENA, jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů v ČR

Pracuje na něm intenzivně tým několika desítek lidí už několik měsíců a je jím jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů svého druhu v České republice INVENT ARENA. Událost se uskuteční 12.-13. června ve WERK ARENĚ a má ambice rozšířit povědomí o vědeckých vynálezech a ukázat, že „pokrok“ ovlivňuje a posouvá dál všechny sféry našich každodenních životů a že „vědec“ či objevitel nemusí být vždycky badatel v laboratoři izolovaný od okolního světa, nýbrž kdokoliv z nás, našich dětí. Jen je potřeba mít ten správný směr.

4 kroky pro úspěšný den

Vykročte do každého dne pravou nohou a nastartujte den ranní rutinou, která promění ospalá rána ve chvíle, na které se budete pravidelně těšit. Základem úspěšného dne je vedle klidně prospané noci také klidné ráno. Udělejte si před každodenním kolotočem povinností alespoň pár minut pro sebe a uvidíte, že se vaše dny jak mávnutím proutku promění.


Inscenace Nejhorší věc na světě otevírá dialog o nelehkých cestách k sebepoznání

Divadlo loutek Ostrava rozvíjí programovou linii pro dospívající publikum i poslední premiérou sezóny. Hra s názvem Nejhorší věc na světě zpracovává téma náročného dospívání, zmatku a hledání sebe sama. Premiéra 17. května připadá na Mezinárodní den proti homofobii a transfobii. I těmto tématům se inscenace v režii Terezy Agelové věnuje.

Must-have doplňky pro letní turistiku s dětmi

Cestování s dětmi je skvělý způsob, jak je seznámit s novou kulturou a rozšířit jim dosud poznaný (český) svět o jiné země. Kromě poznávání je důležitá i příprava na nečekané situace. Od batohu, přes zábavu až po drobná zranění.

Zájem o dovoz vody do bazénu cisternou výrazně roste!

Vodu do 435 bazénů loni navezly cisterny společnosti SmVaK Ostrava. Zájem obyvatel regionu o tuto službu meziročně výrazně vzrostl, téměř se zdvojnásobil. Důvodem je skutečnost, že vodárenská společnost nabízí osvědčenou a efektivní cestu, jak napustit zahradní bazén a vyhnout se sousedským sporům nebo problémům ve vodovodní síti. To vše za férovou cenu.

19 Grammy, 68 nominací, 100 koncertů a 250 řečníků. To jsou letošní Colours of Ostrava

Team Colours of Ostrava letos opět nabídne výběr toho nejlepšího ze světové hudební a kulturní scény. Na letošním ročníku Colours of Ostrava vystoupí současní popoví rebelové Sam Smith, američtí rockeři Queens of the Stone Age nebo nestárnoucí rocková legenda Lenny Kravitz. Dalšími hvězdami jsou například zpěvák a producent elektronické hudby James Blake, jamajský matador Sean Paul, severská popová diva Zara Larsson, stylové multižánrové trio Khruangbin z Texasu, éterická hudebnice Bat for Lashes nebo bluesový kytarista Gary Clark Jr. a další.

Reuse centrum Ostrava vrací každý měsíc do života 6 a půl tisíce věcí

Úspěšné ostravské reuse centrum, které čtvrtým rokem provozuje společnost OZO Ostrava, se už zapsalo do povědomí i srdcí mnoha Ostravanů i lidí z širokého okolí. Každý měsíc zde zhruba tisíc lidí nakoupí starší předměty, které jiní darovali za účelem jejich opětovného použití. Průměrný nákup 6 věcí zde pořídíte za 156 Kč. Ty putují přímo na účet sbírky Veřejná zeleň města Ostravy, z níž pak OZO podporuje projekty na výsadbu a údržbu ostravské zeleně.

Více